Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Sebészet » Végbél sebészet » Aranyér

Aranyér

Aranyértől szenved és hiteles orvosi segítséget szeretne? Kapjon személyre szabott választ kérdéseire gyorsan, utánjárás nélkül!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Aranyér

Mi az aranyér?

Az aranyér (latin megnevezése: nodus haemorrhoidalis, hemorrhoid) egy olyan speciális érköteg, amely a végbélnyálkahártyában beágyazva található. Ez a visszérfonat segít a végbél záróizmaival együtt a végbélcsatorna megfelelő zárását működtetni.

Amikor a vénás vérelvezetés működése nem megfelelően biztosított, a vér nem áramlik megfelelően, pangásnak indul. Ilyen esetben az érfonat megvastagszik, majd a végbélcsatornába nyomul.

Az aranyérnek két típusát különböztetjük meg, kialakulását figyelembe véve: az aranyér lehet belső és külső. A belső aranyér - elhelyezkedése miatt - nehezen észlelhető, különösen a korai stádiumban. Ilyenkor csak bizonyos rendellenességek jelzik, hogy baj lehet, például a székletet kísérő kis mennyiségű vérzés. Ez jelzi, hogy a végbél üregében megvastagodott érfonat következtében a nyálkahártya sérült. Súlyosabb esetben az erőlködés következében az aranyér a végbélnyíláson kitüremkedik, és erősebb vérzéssel jár.

A külső aranyér már a kialakulásakor kellemetlen, fájdalmas tünetekkel jár. Ilyen a viszketés, a szúró fájdalom. Ebben az estben nem bélnyálkahártya, hanem vékony bőr fedi az aranyeret, így vérzés ritkán jelentkezik, de a trombotizálás veszélye fenn áll, amit erős fájdalom és gyulladás kísér.

Az aranyér tünetei

 • viszkető, égő érzés a végbél környékén
 • váladékozás
 • vérzés széklet ürítésekor
 • gyulladás
 • szúró, feszítő fájdalom, ami leginkább széklettel együtt jár, vagy akár állandósulhat.
 • széklet és szelek visszatartásának problémája.

Az aranyér betegségben leginkább érintett korosztály

Az aranyér leginkább a 45 év feletti nőket és férfiakat érinti, de a nem megfelelő táplálkozás és mozgás szegény életmód következtében egyre gyakrabban jelentkezik a fiatalabb korosztály körében is.

Az aranyeres megbetegedést kiváltó okok lehetnek:

 • székrekedés, vagy tartós hasmenés
 • helytelen étkezési szokások (bőséges étkezések, túlzott fűszer-, alkohol- vagy kávéfogyasztás)
 • terhesség, szülés után is kialakulhat
 • túlsúly
 • öröklött hajlam
 • mozgásszegény életmód (tartós ülés, állás)

Az aranyér vizsgálata és kezelése

Fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor azonnal forduljunk szakemberhez és vizsgáltassuk ki a panaszunkat, mert így kizárhatjuk a súlyosabb betegségek, mint például a vastabélrák kialakulását, ami hasonló panaszokkal járhat! Ilyenkor kolonoszkópiát – végbéltükrözést - végeznek.

Belső aranyér esetében a vizsgálatokat gumikesztyűvel végzi az orvos, és manuálisan próbálja kitapintani a sérült felületet. Amennyiben ez nem hoz eredményt, műszeres vizsgálatra van szükség. Külső aranyér esetén a sérülés szemmel látható.

Az aranyér kezelése során a választott beavatkozás az aranyér elhelyezkedésétől és súlyosságának mértékétől függ. A terápia során a cél az, hogy a beteg területet valamilyen módszerrel a keringésből kiiktassuk, amely történhet gumigyűrűs leszorítással, szkleroterápiával vagy sebészi úton.

Az aranyér kezelési lehetőségeiről, műtéti megoldásairól bővebben itt olvashat: Az aranyér betegségről.

Ha Ön vagy hozzátartozója aranyértől szenved és szeretne gyorsan, kényelmesen személyre szabott szakvéleményt kapni, forduljon szakértőinkhez és kérjen orvosi orvosi másodvéleményt!

 • Dr. Willner-Haring Péter

  Dr. Willner-Haring Péter

  Sebész Főorvos

  Sebészet Részlegvezető, Róbert Károly Magánklinika

  Szakterületei: általános sebészet, proktológia, kismedence sebészet

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

  1989-ben végeztem a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az esztergomi kórház sebészeti-baleseti sebészeti osztályán szerzett gyakorlat után a Telki Kórház sebészeti részlegének vezetője lettem 1999-ben. 2011-től a Róbert Klinikán látok el hasonló feladatot. Különleges érdeklődésem: laparoszkópos műtétek, háló beültetéses sérvműtétek, végbéltáji és kismedencei ambuláns kezelések és műtétek. A proktológiai ambuláns kivizsgálásban és kezelésben innovatív megoldásokat vezettem be. Elsők között végeztem Magyarországon laparoszkópos epeműtétet, vakbélműtétet, Longo féle végbélműtétet és több speciális gáttáji műtétet. A Magyar Sebész Társaság tagja, az MST Coloproctologiai Szekciójának vezetőségi tagja vagyok.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete