Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Gyerekgyógyászat » Újszölött- és csecsemőgyógyászat » Bárányhimlő

Bárányhimlő

Maradtak megválaszolatlan kérdései a bárányhimlővel kapcsolatban? Kérjen orvosi másodvéleményt itt, tapasztalt gyerekorvosunktól!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Bárányhimlő

Milyen betegség a bárányhimlő?

A bárányhimlő (latinul: Varicella simplex) egyike a legfertőzőbb herpesz vírusoknak, amely cseppfertőzéssel terjed és leginkább a 3 és 10 év közötti gyerekeket fertőzi meg. Azok akik nem rendelkeznek védőoltással, a legtöbb esetben 15 éves korukig átesnek a fertőzésen. A járvány időszaka a téli és tavaszi hónapokra detektálható.

Bárányhimlős megbetegedést követően a szervezet védetté válik a vírussal szemben, az viszont tévhit, hogy a későbbiekben nem okozhat problémát a vírus.

A betegségen átesett egyéneknél is "kiújulhat" a fertőzés, amit övsömörnek nevez a szakirodalom. A varicella vírus a gerinc melletti idegdúcban „raktározódik” és a későbbiekben már egy területen összpontosulva jelenik meg. Az övsömör kialakulásában a gyenge immunrendszer játszik szerepet, amit ha kellőképpen erősítünk, a szervezet különösebb beavatkozás nélkül képes leküzdeni.

Azok az újszülöttek, akiket édesanyjuk anyatejjel táplál, védettek a vírussal szemben a rendszeres szoptatás alatt, amennyiben az anya szervezetében a korábbi fertőzés eredményeképpen jelen van az ellenanyag.

A bárányhimlő tünetei

A bárányhimlő vírusa cseppfertőzés útján terjed. A lappangási idő 2-3 hét, ami rendszerint tünetmentes, de előfordulhat rossz közérzet, hasfájás, hányás, és láz is kialakulhat. Ezt követően megjelennek a jellegzetes kiütések (makulák) a test külső felszínén (esetenként előfordulhat a szájüregben is kiütés, ami fájdalommal jár és étvágytalansághoz is vezet). A kiütések vízzel telítődnek, kellemetlen égő, viszkető hólyagokká alakulnak, amelyet ha elvakar a kis beteg, a bőrfelszínen hegek maradhatnak.

A bárányhimlő kezelése

A prevenció (megelőzés) minden esetben az elsődleges lépés, mivel a bárányhimlő ellen már létezik védőoltás (Magyarországon 1998 óta). A védőoltás a megbetegedés során szerezhető védettséggel egyenértékű védettséget biztosít. A megfelelő védettség érdekében az oltást ismételni kell, az első oltást követő néhány héten belül.

Amennyiben a bárányhimlő kialakult és tünetekkel jár, azokat tünetileg kell kezelnil. A viszkető sebeket hűsítő oldattal, vagy hintőporral, a lázat lázcsillapítással. Figyelni kell arra is, hogy a szájüregben kialakult sebek miatt kímélő ételek és italok fogyaszthatóak. Amennyiben legyengült immunrendszer fertőződött meg, abban az esetben ajánlott az antivirális gyógyszer adása és az immunrendszer erősítése vitaminokkal. A fertőzés lefolyása 1-2 hét!

A bárányhimlő lehetséges szövődményei

Nem jellemző, de előfordulhatnak szövődmények, melynek tünetei lehetnek a láz, fáradékonyság, légzési nehézségek, erős, migrénszerű fejfájás, rossz közérzet, hányás, ízületi fájdalmak. Súlyosabb esetekben Reye-syndroma, ízületi gyulladás, szívizomgyulladás, máj elégtelenség, tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, idegrendszeri problémák, vérmérgezés is felléphet.

A bárányhimlő kimondottan veszélyt jelent a terhesség első harmadában járó kismamák számára, mert megfertőződés esetén a vírus magzati fejlődési rendellenességet idézhet elő. Éppen ezért azon  kismamáknak, akik a terhességet megelőzően nem estek át a betegségen, vagy nem részesültek védőoltásban, fokozottan ügyelniük kell a fertőzés veszélyre. 

Maradtak megválaszolatlan kérdései a bárányhimlővel kapcsolatban?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt, tapasztalt gyerekorvosunktól!

 • Dr. Gál Éva

  Dr. Gál Éva

  Gyermekgyógyász Főorvos, Részlegvezető Főorvos

  Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Kórháza

  Szakterületei: csecsemő és gyerek gyógyászat, neonatológia, alvászavarok

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végeztem tanulmányaimat Budapesten. A diploma megszerzése óta dolgozom a Madarász utcai Gyermekkórházban, a Csecsemő és Koraszülött Osztályon.

     Nagyon szeretem az újszülötteket, így a kórházi munkám, a beteg gyermekek gyógyítása mellett neonatológiai ellátást is végzek a Róbert Károly Magánklinikán, alakulása óta tagja vagyok a csapatnak.

     10 éve foglalkozom gyermekkori alvászavarokkal, vezetem a Madarász Kórház Alváslaboratóriumát. Az alvásmedicina igazi határterülete a gyermekgyógyászatnak, hiszen alvászavarokhoz vezethetnek a fül-orr-gégészeti betegségek, arc és koponyafejlődési rendellenességek, neurológiai, gastroenterológiai kórképek, etetési és szoktatási problémák.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete