Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Sebészet » Végbél sebészet » Bél endometriózis

Bél endometriózis

Ne szenvedjen tovább a menstruációs görcsöktől! Legyen bátor kérdezni, van megoldás! Ha szeretné, hogy egy független, hozzáértő orvos is átnézné a leleteit és véleményt adna a kezelési lehetőségeiről, akkor kérjen orvosi másodvéleményt itt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Bél endometriózis

Mi a bél endometriózis?

Az endometriózis a nőket érintő rejtélyes betegség, amely igen sok kellemetlenséget okozhat a páciensnek. Az endometrium a méh belső felszínét borító nyálkahártya, amely a menstruációs ciklussal változik, menstruációs vérzés formájában távozik a hüvelyen keresztül, majd újra felépül.

Előfordulnak olyan rendellenességek, mikor a méhnyálkahártya szövetei a petevezetéken keresztül a hashártyára, illetve más szervekre is megtelepszenek.

Nagyon gyakran a bélrendszerbe jutnak el ezek a szövetek, illetve a kismedencei szerveket érintheti az elváltozás. A rendellenes helyen (belek, petefészek, húgyhólyag, stb.) megtelepedett endometrium szövetek ugyanúgy reagálnak a ciklus hormonális változásaira, mint a normál méhnyálkahártya, különféle vérzéseket, összenövéseket, és egyéb, akár komolyabb problémákat is okozva ezzel.

A bél endometriózis tünetei

A bél endometriózis leggyakrabban alhasi és bélrendszeri, emésztési tünetekkel jár, amelyek a következők lehetnek:

 • alhasi görcsös fájdalom, nyomásérzékenység,
 • medencecsont és szeméremcsont érzékenység,
 • székletürítési problémák (gyakori, híg széklet)
 • friss véres széklet,
 • fájdalmas székletürítés,
 • hasi fájdalom,
 • bélrenyheség, emésztési problémák

Jellemző nőgyógyászati panaszok

 • fájdalmas, elhúzódó menstruáció,
 • rendszertelen menstruáció,
 • menstruációs ciklus közbeni vérzés,
 • szexuális problémák.

Mitől alakul ki a bél endometriózis?

Még ma sem lehet pontosan meghatározni a betegség kialakulásának okát. Több teória is létezik a betegség magyarázatára, melyek szerint számos ok állhat a bél endometriózis kialakulásának hátterében, de minden esetben a helytelenül működő, gyenge immunrendszer egy esetleges rizikófaktor.

A bél endometriózis kialakulására hajlamosító lehet az ösztrogén megemelkedése, egy korábbi fertőzés szövődménye, vagy örökölt hajlam. A menopauza jelentkezése után, vagy terhesség alatt, amikor a menstruáció elmarad, a betegség megszűnik, de ez nem tartós gyógyulás. A szülés után, vagy a menopauza során alkalmazott hormonkészítmények hatására az endometriózis ismét kialakulhat.

A bél endometriózis vizsgálata

A bél endometriózis diagnosztikájában a manuális vizsgálat (kitapintás) mellett elengedhetetlen a laborvizsgálat (vérvétel), az ultrahangos vizsgálat, valamint a laparoszkópia, aminek segítségével nagyobb pontossággal felderíthető a probléma forrása és mértéke, illetve a szükséges kezelések is elvégezhetőek a diagnosztikával egy ülésben.

A bél endometriózis kezelése

A komoly szövődmények elkerülése érdekében, a tünetek észlelésekor célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. A kezelés hosszú folyamat, ami gyógyszeres kezeléssel indul, de súlyosabb esetekben  - akár komoly - műtéti beavatkozásra is szükség lehet. A beleket érintő endometriózis műtéti kezelését felkészült, több szakterületet is felölelő team végzi, sebész és nőgyógyász együtt, akik külön-külön is jártasak az endometriózis kezelésében. Problémák esetén célszerű olyan centrumot felkeresni, ahol nagy számban végeznek endometriózis beavatkozásokat, és ahol a kezelési lehetőségek széles skálája elérhető. A tünetmentes állapot eléréséhez életmód váltás is szükséges.

Ha Ön vagy hozzátartozója vélhetően érintett endometriózisban, és szeretné, ha egy független, hozzáértő orvos is átnézné a leleteit és véleményt adna a kezelési lehetőségeiről, akkor kérjen orvosi másodvéleményt itt!

 • Dr. Willner-Haring Péter

  Dr. Willner-Haring Péter

  Sebész Főorvos

  Sebészet Részlegvezető, Róbert Károly Magánklinika

  Szakterületei: általános sebészet, proktológia, kismedence sebészet

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

  1989-ben végeztem a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az esztergomi kórház sebészeti-baleseti sebészeti osztályán szerzett gyakorlat után a Telki Kórház sebészeti részlegének vezetője lettem 1999-ben. 2011-től a Róbert Klinikán látok el hasonló feladatot. Különleges érdeklődésem: laparoszkópos műtétek, háló beültetéses sérvműtétek, végbéltáji és kismedencei ambuláns kezelések és műtétek. A proktológiai ambuláns kivizsgálásban és kezelésben innovatív megoldásokat vezettem be. Elsők között végeztem Magyarországon laparoszkópos epeműtétet, vakbélműtétet, Longo féle végbélműtétet és több speciális gáttáji műtétet. A Magyar Sebész Társaság tagja, az MST Coloproctologiai Szekciójának vezetőségi tagja vagyok.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete