Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00117
Belépés

Szakterületeink » Nőgyógyászat » Nőgyógyászati endoszkópia » Csokoládé ciszta

Csokoládé ciszta

Ha Ön magára ismer a tünetekkel kapcsolatban, és szeretne megbízható javaslatot a kezelésre, forduljon szakorvosainkhoz és kérjen orvosi másodvéleményt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Csokoládé ciszta

Mi a csokoládé ciszta?

A csokoládé ciszta (latin: cysta endometrialis) a petefészekben kialakult, vért, és törmeléket tartalmazó ciszta, ami az endometriózis szigetekből alakul ki. Nevét onnan kapta, hogy az állaga és a színe a megolvadt csokoládéhoz hasonló.

A csokoládé ciszta esetében az endometriális hólyagok vérrel telítődnek és nőni kezd, gyakran mind a két petefészekben – rendszerint olyan tüszőben, amiben már nem található petesejt. Ilyenkor a szövet tovább folytatja a megszokott ciklus szerinti leválást és újratermelődést csak nem a megfelelő helyen.

Mi okoz csokoládé cisztát?

A betegség kialakulásának pontos oka még nem ismert, ahogy az endometriózis mint alapbetegség sem. A csokoládé ciszta esetében az a legelfogadhatóbb magyarázat, hogy a menstruáció során a vér visszaáramlik a petevezetéken keresztül és méhnyálkahártya eredetű sejteket szállít magával.

Vannak esetek viszont, mikor a tüszőrepedés elmarad és a hormon háztartás egyensúlya felbomlik. Ilyenkor a méhnyálkahártya megvastagodhat, ami a menstruációs vérzés alatt rendkívül erős fájdalommal és sűrű, alvadékos vérzéssel jár. A méhnyálkahártya-sejtek a szabad hasüregbe vándorolnak, ott megtapadnak, majd a menstruációs ciklus hormonális változásaira reagálnak, és vérrel telt, fájdalmas hólyagokat alakítanak ki.

A csokoládé ciszta tünetei

A csokoládé ciszta önmagában egy kialakult betegség tünete és leginkább az endometriózishoz, hormonális problémákhoz kapcsolódik. Mégis fontos, hogy ha az alábbi tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz:

 • fájdalmas menstruáció; a vér sűrű, alvadékos,
 • tüszőrepedés elmaradása,
 • alhasi görcsös hájdalom,
 • rendszertelen menstruáció,
 • fájdalmas közösülés.


A csokoládé ciszta vizsgálata és kezelése

Egy rutin nőgyógyászati kitapintásos vizsgálattal érezhető a ciszta jelenléte. Ilyenkor a nőgyógyász ultrahang használatával bizonyosodhat meg a ciszta pontos helyzetéről és állagáról, illetve alkalmazhat célzott punkciót is, amikor ezzel együlésben a ciszta tartalmának leszívása is elvégezhető. A leszívott mintát tovább vizsgálják, az esetleges rosszindulatú elváltozások kizárása érdekében.

A csokoládé ciszta kezelésében mindenképpen javasolt a műtéti beavatkozás, ugyanis a későbbiekben nagyon súlyos következményekkel járhat a jelenléte.

A korszerű endoszkópos technológiáknak köszönhetően a műtéti beavatkozás során már elég két apró bemetszés, amin keresztül a ciszta tartalmának leszívása és teljes eltávolítása is megtörténhet.  Ugyancsak kíméletes beavatkozást tesz lehetővé a hasi tükrözés, (laparoszkópia), aminek segítségével a kisebb ciszták szintén eltávolíthatóak. Abban az esetben, ha indokolt, hormonkezelés is javallott.

Az esetleges szövődmények, daganatos elváltozások elkerülése érdekében a folyamatos kontrollvizsgálat elengedhetetlen.

Ha Ön magára ismer a fenti tünetekkel kapcsolatban, és szeretne megbízható javaslatot a kezelésre, forduljon szakorvosainkhoz és kérjen orvosi másodvéleményt!

 • Dr. Fülöp István

  Dr. Fülöp István

  Meddőségi és nőgyógyászati endoszkópos szakember

  Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrumának vezetője

  Szakterületei: endometriózis kezelés, lombik bébi eljárás, lézeres laparoszkópia

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     Orvosi tanulmányaimat Szegeden végeztem, majd ezt követően szülészet-nőgyógyászati szakmai alapismereteimet Veszprémben szereztem. 2001-ben tettem szakvizsgát, azóta foglalkozom specifikusan meddőségi kezeléssel és emelt szintű endoszkópos sebészettel.

     Tevékenységi köröm a korszerű meddőségi kivizsgálás és beavatkozások széles skáláját magába foglalja, úgy, mint asszisztált reprodukciós eljárások alkalmazása, minimál invazív nőgyógyászati endoszkópos sebészet (hiszteroszkópia, laparaszkópia), reprodukciós endoszkópos sebészet.

     Szakmai gyakorlatomat a budapesti Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumában szereztem, ahol a meddőségi kezelés teljes, Magyarországon elérhető palettáját elsajátítottam. Endoszkópos ismereteimet nemzetközi tanulmányutakon és európai hírű, nemzetközi szakemberek mellett szereztem meg.

     Jelenleg a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi és Endoszkópos részlegét vezetem, ahol a meddőségi kezelések széles palettáját – inszemináció, lombik bébi eljárás, reprodukciós sebészet – végzem. Endoszkópos készségem kiterjed számos meddőségi és nőgyógyászati kórkép kezelésére, úgy mint a petefészket épen megőrző ciszta kihámozás, a méhmegtartó myoma göb eltávolítás, szükség esetén endoszkópos méheltávolítás, súlyos endometriosis lézeres megoldása, méh pozíció javító műtétek, vizelet csepegés speciális megoldásai, illetve fejlődési rendellenességek korrekciója. Tudományos eredményeimet több hazai és nemzetközi szakmai lapban publikálták és számos hazai és nemzetközi kongresszuson ismertettem.

 • Dr. Rucz Árpád

  Dr. Rucz Árpád

  Profilvezető Főorvos

  Szülészet-nőgyógyászati Osztály, Róbert Károly Magánklinika

  Szakterületei: szülészet-nőgyógyászat, nőgyógyászati endoszkópia, klimax-menopausa

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     Közel 30 éve vagyok szülész-nőgyógyász, pályafutásomat a békéscsabai Réti Pál Kórházban kezdtem, ahol 39 évesen én lettem az ország legfiatalabb osztályvezető főorvosa. 15 év szakmai sikert, kialakult praxist és biztos egzisztenciát hátrahagyva a fővárosba költöztem, és jelenleg a Róbert Károly Magánklinika profilvezető főorvosa vagyok.

     Vezetőségi tagja vagyok az Endoszkópos Társaságnak és a Magyar Nőorvosok Társaságának is. Pályafutásom során mindig arra törekedtem, hogy pácienseimet a lehető legkisebb megterheléssel, fájdalom nélkül, gyors felépülést adó műtéti technikával gyógyítsam. Így jutottam el az endoszkópiáig, számos hazai és külföldi tovább- képzés tapasztalatait felhasználva, lassan 20 éve alkalmazom ezt a technikát. Úgy érzem betegeim értékelik, hogy a has felvágása nélkül, gyors felépüléssel nyerhetik vissza egészségüket.

     Amennyiben nőgyógyászai problémájával, laparoszkópos műtétjével, vagy változókori panaszainak kezelésével kapcsolatban kételyei merülnek fel, problémái vannak, keressen kérdéseivel, és én legjobb tudásom, és szakmai ismeretem alapján választ adok Önnek betegségével kapcsolatban.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete