Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Belgyógyászat » Endokrinológia » Csontanyagcsere-zavar

Csontanyagcsere-zavar

Orvostól orvosig járt problémájával és nem jutott egyről a kettőre?
Szeretne gyorsan, kényelmesen konkrét választ kapni kérdéseire és szívesen megkérdezne egy független szakembert?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Csontanyagcsere-zavar

Mi a csontanyagcsere-zavar?

Az egészséges csont szerkezete az ember életének folyamán a növekedéssel, a test alakjának és ezzel a súlyeloszlás változásának megfelelően állandó átépülésben van. A csontszövet szilárdságáért, sűrűségéért a felépítésben résztvevő szervetlen anyagok (elsősorban kalcium-foszfátnak és -karbonátnak) felelnek, míg rugalmasságát a szerves összetevőknek (kollagén, egyéb fehérjék) köszönheti.

Életünk első felében csonttömegünk fokozatosan nő, maximumát 30 éves korunk körül éri el. A tartószilárdság megőrzése érdekében a csont - a növekedés befejeződése után is - állandóan átépül: a különböző hormonok által szabályozott csontlebontó és csontépítő folyamatok dinamikus egyensúlyban vannak, s így biztosítanak a felnőtt embernek viszonylag állandó csonttömeget.

A csontanyagcsere-zavar egy összetett betegség. Lehet rossz a csont felépülése (elégtelen), lehet a lebontása (fokozott), lehet zavar a kalcium beépítésében, a D vitamin megkötésében is.

Legismertebb betegségek, amelyek a csontanyagcsere-zavar miatt kialakulhatnak:

 • Osteoporosis
 • Paget kór

A csontanyagcsere-zavar kialakulásának okai

Az oszteoporosis a leggyakoribb csontanyagcsere-zavar, különösen a fejlettebb országokban. Magyarországon a lakosság 10%-a szenved csontritkulásban. Az osteoporosis során a csonttömeg csökken, miközben a csontok térfogata nem változik, a csontok sérülékennyé válnak előrehaladott állapotban már a test saját súlya is okozhat csonttörést.

Okai lehetnek genetikai eredetűek, az ösztrogén szint jelentős csökkenése, kóros vitaminhiány, szervi elváltozások. A csontritkulás 75%-ban többnyire a hölgyeket érinti, és jellegezetes a családokon belüli hasonló lefolyás. Tehát, akinek az édesanyja, női felmenői között előfordul, annál nagyobb eséllyel fordul elő. A korai menopauzán átesett hölgyek is fokozottan veszélyeztetettek.

A Paget-kór esetében a csontlebontás és -felépítés egyensúlya kórossá válik. Kóros sejtek képződnek és a normálisnál nagyobb mértékű csontfelszívódást okoznak, melyet követ ugyan az új csontképződés, de nem megfelelő mértékben és formában. Ennek következtében a csontok szerkezete sérülékennyé válik, az érintett csontok megnövekednek, deformálódnak, könnyen törnek és egyéb tüneteket okoznak. Paget kórt a daganatszerű csontelváltozásokhoz sorolják, kialakulásának oka nem teljesen tisztázott. A betegség bármelyik csontot érintheti.

A csontanyagcsere-zavar jellemző tünetei

Csontritkulás:

 • Nincsenek jellemző figyelmeztető tünetei. Első érzékelhető jelei a csonttörések. Ekkorra a csonttömeg legalább 30%-a már eltűnt.

Paget kór:

 • Pirosas árnyalatú vagy fehéres-rózsaszínes ekcéma, bőrirritáció
 • Az elváltozás lassan növekvő, viszkető, kipirosodott bőrterület
 • Az elváltozás nyomásérzékeny
 • Az elváltozás széle mindig élesen elhatárolt

A csontanyagcsere-zavar vizsgálata

A csontritkulást csontsűrűség-méréssel (oszteodenzitometriás mérés), endokrinológiai kivizsgálással, röntgenvizsgálattal, vagy laboratóriumi, vér- és vizeletvizsgálatokkal, szokták diagnosztizálni. Csontsűrűséget több ponton, vagy akár az egész testen lehet mérni, így  - bár a leggyakoribb az alkar-csukló mérés, indokolt esetben medence, csigolyák, lábszár  stb. helyeken is mérhető a csontsűrűség, ami komplex képet, pontosabb állapotfelmérést jelent..

A Paget kórt genetikai vizsgálattal lehet szűrni.

A csontanyagcsere-zavar kezelése

A csontritkulás kezelése gyógyszeres kezeléssel, fizikoterápiával, vitamin- és nyomelem pótlással történik, a Paget kórt azonban sebészeti úton kezelik. A személyre szabott kezelésről mindenképpen érdemes endokrinológiai, orvosi másodvéleményt kérnie!

Orvostól orvosig járt problémájával és nem jutott egyről a kettőre?
Szeretne gyorsan, kényelmesen konkrét választ kapni kérdéseire és szívesen megkérdezne egy független szakembert?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

 • Dr. Szigeti Sándor

  Dr. Szigeti Sándor

  Belgyógyász szakorvos, diabetológus, endokrinológus

  Adjunktus, Dr. Bugyi István Kórház, Szentes

  Szakterületei: diabetológia, endokrinológia

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

  1996: Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem, általános orvosi diploma

  2001: Belgyógyász szakvizsga
  2004: Diabetológia szakképesítés
  2006: Foglalkozás orvostan szakvizsga
  2013: Endokrinológia szakvizsga

  Munkahelyek:

  1996-2011: dr. Bugyi István Kórház belgyógyászati osztály
  2002-től ugyanitt diabetologia szakrendelés vezetése
  2011-től Csongrád Dr. Szarka Ödön Rendelőintézet: Belgyógyászati-Endokrin-Diabetologia szakrendelés vezetése
  2012-től: Szentes Rendelőintézet - endokrin szakrendelés vezetése
  2011-től Szentes SBO közreműködőként.
  2014-től: Róbert Károly Magánklinika endokrin rendelésének megszervezése és vezetése.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete