Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00117
Belépés

Szakterületeink » Nőgyógyászat » Nőgyógyászati endoszkópia » Endometriózis

Endometriózis

Tartós menstruációs és kismedencei panaszai vannak? Úgy érzi, nem veszik komolyan a problémáját? Nem kell belenyugodnia helyzetébe, Önt megilleti a részletes tájékoztatás a betegség természetéről.

Legyen bátor kérdezni, kérjen orvosi másodvéleményt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Endometriózis

Milyen típusú betegség az endometriózis?

Nők millóit érinti az endometriózis, mégis csak töredékük tud róla, többségük nem is hallott a betegségről. Pedig az endometriózis nagyon meg tudja nehezíteni a női létet, hiszen a tartós menstruációs panaszokon és kismedencei fájdalmakon túl szexuális zavarokhoz, sőt akár meddőséghez is vezethet.

Statisztikák szerint az endometriózis minden ötödik nőt érint, becslések szerint a termékeny korú nők 5-15%-a szenved endometriózisban (összehasonlításképpen a cukorbetegség a populáció 7%-át érinti!). A meddőségi esetek 30%-ban az endometriózis tehető felelőssé a késlekedő gyermekáldásért.

Az endometriózis olyan betegség, melyben a méh belső felszínét borító nyálkahártya nem távozik a testből, hanem megtelepszik a belső szerveken, és így a méh üregén kívül is megtalálható. Az endometriózis megbetegedés nem rosszindulatú, rákos megbetegedés, hanem egészséges szövetnek nem szokványos helyen való előfordulását jelenti.


Mik az endometriózis leggyakoribb tünetei, jelei?

Ha Ön az alábbi tüneteket tapasztalja, felmerülhet Önben a gyanú, hogy Ön is endometriózissal küzd:

 • Görcsökkel, erős vérzéssel, esetenként hányással kísért menstruáció
 • Fájdalmas közösülés, vizeléskori és székeléskori fájdalom, szúró érzés
 • Haspuffadás, krónikus kismedencei fájdalom
 • Meddőség


Mi az endometriózis lényege és mi okozza az endometriózist?

Az endometriózis csomók a méh nyálkahártyához hasonlóan reagálnak a női hormonokra a menstruációs ciklus során; minden hónapban hasonlóan felépülnek, és menstruációs vérzés formájában leválnak. A méh üregén kívül elhelyezkedő endometriózis szövet számára azonban nincs lehetőség a testüregből való távozásra, kiürülésre. Ennek eredménye belső hasüregi vérzés, illetve a csomót övező területen fellépő gyulladás és hegképződés.

Az endometriózis csomók leggyakoribb elhelyezkedése a hasüreg, magába foglalva a petefészkeket, a petevezetéket, a méhet függesztő szalagokat, a hüvely és végbél közötti réteget, a húgyhólyag falát, a méh izomzatát és külső felszínét és a medence hashártyaborítékát. Ezen szigetek ritkán előfordulhatnak hasi sebészeti beavatkozások hegében, a gátmetszés hegében, a belekben, vagy a végbélben, a húgyhólyagban, a hüvelyfalban, a méhnyakban vagy a szeméremtesteken.

A csomók megrepedése esetén azok elhelyezkedésétől függően egyéb szövődmények is felléphetnek – újabb területre való szóródás, összenövések képződése, bélvérzés vagy elzáródás, hólyagműködési zavar – vérvizelés, görcsös vizelés – egyéb panaszok. Az endometriózis csomók fájdalmat, meddőséget és sok más problémát okozhatnak.


Hogyan  lehet az endometriózist hatékonyan kezelni?

Az endometriózis egy rejtélyes betegség: ahogy a nők sem ismerik, úgy az orvosok sem jártasak a megoldásában. Panaszok esetén célszerű olyan specialistát, endometriózis centrumot felkeresni, ahol nagy számban kezelnek ilyen típusú eseteket. Nagyon fontos a betegség pontos diagnosztizálása, és a centrumokban a terápiás lehetőségek, az utókezelések, táplálkozással és életmóddal kapcsolatos kérdésekben is rutinosan tudnak tanácsot adni.

Az endometriózis első számú megoldási lehetősége a legmodernebb orvosi szemlélet szerint a műtéti kezelés, ezen belül is kiemelkedő jelentőséggel bírnak a kis megterheléssel és kockázattal járó ún. laparoszkópos technikák.

A műtéti beavatkozás lényege abban áll, hogy a rendellenes helyen lévő endometriózis csomókat radikálisan eltávolítják, a kialakult összenövéseket oldják, és ez által a probléma okát szüntetik meg. A konzervatív terápiás megoldások hibája az, hogy csak a tüneteket kezeli, de a probléma okát nem szünteti meg. A laparoszkópos technikák előnye az, hogy nagy vágások helyett apró metszéseket ejtenek csupán a hasfalon, ezáltal lerövidül a műtéti idő és lényegesen felgyorsul a gyógyulás.

Az endometriózis műtéti eltávolítása az esetek nagy többségében a meddőségi panaszokat is megoldja. Gyakran fordul elő, hogy a műtétet követően a páciens teherbe esik, így a beavatkozást követően az is a szakmai javaslat, hogy a pár kezdjen el minél előbb spontán próbálkozni. Mivel az endometriózis - a hormonális aktivitásnak köszönhetően - kiújulhat, a szakmai ajánlások szerint szerencsés, ha a műtétet követő három hónapon belül bekövetkezik a terhesség.

A következő linken az endometriózis laparoszkópos eltávolításáról olvashat bővebben.


Az endometriózis utókezelése - makrobiotika

Az endometriózis kialakulását gyakran hozzák összefüggésbe hajlamosító, genetikai tényezőkkel is, illetve életmódbeli, étrendi szokásokkal is. Bizonyos étrendek és életviteli változtatások bizonyítottan csökkentik az endometriózis okozta tüneteket illetve a kiújulás valószínűségét.

A makrobiotika az emberiség hagyományos életmódjának modern értelmezése, az egészséges életmód és táplálkozás átfogó rendszere. Magában foglalja az alapanyagok kiválasztását, a bennük lévő értékeket megkímélő ételkészítési módszereket, valamint a természetes étkezést és életmódot. A makrobiotika a természettel, hazánkban a növényekben gazdag mérsékelt égövben a váltakozó évszakokkal összhangban megtanít bennünket, hogyan tartsuk fenn egészségünket és hozzunk egyensúlyt életünkbe, leküzdvén az olyan világszerte rohamosan terjedő civilizációs betegségeket, mint az emésztőrendszeri problémák, túlsúly, fejfájások, allergiák, daganatok, szív- és érrendszeri, vércukor problémák, valamint a férfi és női reproduktív szervek rendellenességei.

Számos internetes fórum és endometriózis közösség létezik, ahol hasonló problémákkal küzdő nők osztják meg tapasztalataikat, a kipróbált és bevált utakat, módszereket. Minden esetben nagy segítséget nyújthatnak a pozitív példák, és a lelki támasz, hogy nincs egyedül: a problémája nem egyedi, sokakat érint, és van rá megoldás.


A témáról bővebben a következő linkeken olvashat: Endometriózis tünetei és kezelése, Endomárcius

Tartós menstruációs és kismedencei panaszai vannak? Úgy érzi, nem veszik komolyan a problémáját? Nem kell belenyugodnia helyzetébe, Önt megilleti a részletes tájékoztatás a betegség természetéről.

Legyen bátor kérdezni, kérjen orvosi másodvéleményt!

 • Dr. Rucz Árpád

  Dr. Rucz Árpád

  Profilvezető Főorvos

  Szülészet-nőgyógyászati Osztály, Róbert Károly Magánklinika

  Szakterületei: szülészet-nőgyógyászat, nőgyógyászati endoszkópia, klimax-menopausa

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     Közel 30 éve vagyok szülész-nőgyógyász, pályafutásomat a békéscsabai Réti Pál Kórházban kezdtem, ahol 39 évesen én lettem az ország legfiatalabb osztályvezető főorvosa. 15 év szakmai sikert, kialakult praxist és biztos egzisztenciát hátrahagyva a fővárosba költöztem, és jelenleg a Róbert Károly Magánklinika profilvezető főorvosa vagyok.

     Vezetőségi tagja vagyok az Endoszkópos Társaságnak és a Magyar Nőorvosok Társaságának is. Pályafutásom során mindig arra törekedtem, hogy pácienseimet a lehető legkisebb megterheléssel, fájdalom nélkül, gyors felépülést adó műtéti technikával gyógyítsam. Így jutottam el az endoszkópiáig, számos hazai és külföldi tovább- képzés tapasztalatait felhasználva, lassan 20 éve alkalmazom ezt a technikát. Úgy érzem betegeim értékelik, hogy a has felvágása nélkül, gyors felépüléssel nyerhetik vissza egészségüket.

     Amennyiben nőgyógyászai problémájával, laparoszkópos műtétjével, vagy változókori panaszainak kezelésével kapcsolatban kételyei merülnek fel, problémái vannak, keressen kérdéseivel, és én legjobb tudásom, és szakmai ismeretem alapján választ adok Önnek betegségével kapcsolatban.

 • Dr. Fülöp István

  Dr. Fülöp István

  Meddőségi és nőgyógyászati endoszkópos szakember

  Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrumának vezetője

  Szakterületei: endometriózis kezelés, lombik bébi eljárás, lézeres laparoszkópia

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     Orvosi tanulmányaimat Szegeden végeztem, majd ezt követően szülészet-nőgyógyászati szakmai alapismereteimet Veszprémben szereztem. 2001-ben tettem szakvizsgát, azóta foglalkozom specifikusan meddőségi kezeléssel és emelt szintű endoszkópos sebészettel.

     Tevékenységi köröm a korszerű meddőségi kivizsgálás és beavatkozások széles skáláját magába foglalja, úgy, mint asszisztált reprodukciós eljárások alkalmazása, minimál invazív nőgyógyászati endoszkópos sebészet (hiszteroszkópia, laparaszkópia), reprodukciós endoszkópos sebészet.

     Szakmai gyakorlatomat a budapesti Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumában szereztem, ahol a meddőségi kezelés teljes, Magyarországon elérhető palettáját elsajátítottam. Endoszkópos ismereteimet nemzetközi tanulmányutakon és európai hírű, nemzetközi szakemberek mellett szereztem meg.

     Jelenleg a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi és Endoszkópos részlegét vezetem, ahol a meddőségi kezelések széles palettáját – inszemináció, lombik bébi eljárás, reprodukciós sebészet – végzem. Endoszkópos készségem kiterjed számos meddőségi és nőgyógyászati kórkép kezelésére, úgy mint a petefészket épen megőrző ciszta kihámozás, a méhmegtartó myoma göb eltávolítás, szükség esetén endoszkópos méheltávolítás, súlyos endometriosis lézeres megoldása, méh pozíció javító műtétek, vizelet csepegés speciális megoldásai, illetve fejlődési rendellenességek korrekciója. Tudományos eredményeimet több hazai és nemzetközi szakmai lapban publikálták és számos hazai és nemzetközi kongresszuson ismertettem.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete