Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Nőgyógyászat » Általános nőgyógyászat » Endometrium

Endometrium

Orvostól orvosig járt problémájával és nem jutott egyről a kettőre?
Szeretne gyorsan, kényelmesen konkrét választ kapni kérdéseire és szívesen megkérdezne egy független szakembert?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Mi az endometrium?

Az endometrium - közismertebb nevén: méhnyálkahártya - a méh felszínt belülről borító szövet, ami a reproduktív éveiben lévő nőnknél havonta felépül, illetve ha nem jön létre terhesség, menstruációs vérzés formájában leválik.

Mi az endometrium szerepe, feladata?

Az endometrium, vagy méhnyálkahártya a termékenységben játszik fontos szerepet, hiszen a megfelelő vastagságú endometrium nélkülözhetetlen a megtermékenyült petesejt beágyazódásához. A méhnyálkahártya megvastagodása során olyan tápanyagok kerülnek a szövetekbe, ami a embrió fejődéséhez és táplálásához elengedhetetlen.

A méhnyálkahártya ciklikus felépülését és leválását összetett hormonális folyamat irányítja,  a petefészekben termelődő ösztrogén és progeszteron együttes hatása szabályozza a méhnyálkahártya vastagságát minden hónapban. A menstruációt követő napokban az ösztrogén hormon hatására a méhnyálkahártya megvastagszik, felkészülvén az esetleges megtermékenyülésre. A ciklus 14. napján történik a tüszőérés (ovuláció) és a progeszteron hormon hatására a méhnyálkahártya felkészül az embrió befogadására. Ha nem következik be terhesség, az ösztrogén és a progeszteron szint csökken és a nyálkahártya lelökődik.

Amennyiben bekövetkezik a megtermékenyülés, úgy az endometrium tovább vastagszik és alkalmassá válik az akkor már 16 sejtes (szedercsíra állapotú) embrió megtapadására és beágyazódására. Ebben az esetben a progeszteron hormon már a terhesség fenntartásában játszik szerepet.

Az endometrium elváltozásai, betegségei

Az endmetrium működését egy nagyon összetett hormonális folyamat szabályozza. A természet teszi a dolgát; normális körülmények között nincs szükség semmilyen külső beavatkozásra. Vannak azonban esetek, amikor az orvos tudatosan avatkozik be a méhnyálkahártya működésébe, gyógyszerek segítségével. Ilyen például a fogamzásgátló tabletták alkalmazása, amelyek úgy fejtik ki hatásukat, hogy elvékonyítják a méhnyálkahártyát,így alkalmatlanná téve azt a megtermékenyült petesejt befogadására. Ezért javasolják az orvosok, hogy a fogamzásgátló tabletták szedésének leállása után, várjanak a párok 2-3 hónapot a gyermekvállalással, míg az endometrium regenerálódik.

Az endometriumot érintő betegségek közül a leggyakoribbak:

Endometriózis

Az endometrium szövet (méhnyálkahártya) ebben az esetben a méh üregén kívül is előfordul, ami leggyakrabban a hasüreget érinti. Az endometrium szövet ugyanúgy reagál a hormonális változásokra a méhüregen kívül is, ami fájdalmas vérzést, összenövéseket, és akár meddőséget is okozhat. Endometrium szövetek előfordulhatnak a petevezetékekben, a petefészekben, a végbél traktusában, valamint a húgyhólyagban is. Az ilyen esetek minden esetben beavatkozást igényelnek, amelyet mindenképpen a endometriózis kezelésében jártas szakemberrel, centrumban célszerű elvégeztetni.

Méhrák

Ez a rosszindulatú daganat leginkább az endometriumot támadja meg és kialakulásának hátterében leggyakrabban az úgynevezett endometrium-hyperplasia, vagyis az endometrium túltengése, túlburjánzása áll. A méhnyálkahártya rosszindulatú elváltozása a méh teljes eltávolítását vonja maga után. Mivel a hormonegyensúly megváltozása jelentősen befolyásolja a kialakulást, ezért az idősebb hölgyek fokozottan veszélyeztetettek.

Méhpolip

A méhpolip kialakulásának oka nem teljesen ismert, de a kórelőzmények figyelembe vételével a probléma hátterében megfigyelhetőek örökletes tényezők, hormonális eltérések és sokszor gyulladásos megbetegedések is.

Mióma (Kötőszöveti daganat)

A mióma jellemzően egy jóindulatú daganat, ami a méh rostos kötőszövetéből fejlődik ki. Elhelyezkedését és nagyságát tekintve is nagyon sokféle mióma létezik, és gyakori, hogy egy páciensnél több - akár sok - különböző nagyságú és helyzetű mióma fejlődik ki. Mivel jóindulatú daganatról van szó, ezért általában akkor történik beavatkozás, ha a mióma panaszt okoz. Mivel a daganat mérete nagyon széles skálán mozog, a borsószemtől a labda méretig, ezért a szakorvos minden esetben a helyzethez igazodva mérlegeli a beavatkozást. A mai modern orvoslásban már nagyon kíméletes módszerek is rendelkezésre állnak a miómák eltávolítására, az ún. laparoszkópos beavatkozások biztonságos, kis megterhelésű alternatívát nyújtanak a nőgyógyászati nagyműtétekkel szemben. Súlyosabb esetben azonban szükség lehet a méh eltávolítására.

Fontos, hogy bármilyen elváltozást tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz, illetve minden évben fontos a megfelelő szűrővizsgálatokon való részvétel!

Orvostól orvosig járt problémájával és nem jutott egyről a kettőre?
Szeretne gyorsan, kényelmesen konkrét választ kapni kérdéseire és szívesen megkérdezne egy független szakembert?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

 • Dr. Rucz Árpád

  Dr. Rucz Árpád

  Profilvezető Főorvos

  Szülészet-nőgyógyászati Osztály, Róbert Károly Magánklinika

  Szakterületei: szülészet-nőgyógyászat, nőgyógyászati endoszkópia, klimax-menopausa

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     Közel 30 éve vagyok szülész-nőgyógyász, pályafutásomat a békéscsabai Réti Pál Kórházban kezdtem, ahol 39 évesen én lettem az ország legfiatalabb osztályvezető főorvosa. 15 év szakmai sikert, kialakult praxist és biztos egzisztenciát hátrahagyva a fővárosba költöztem, és jelenleg a Róbert Károly Magánklinika profilvezető főorvosa vagyok.

     Vezetőségi tagja vagyok az Endoszkópos Társaságnak és a Magyar Nőorvosok Társaságának is. Pályafutásom során mindig arra törekedtem, hogy pácienseimet a lehető legkisebb megterheléssel, fájdalom nélkül, gyors felépülést adó műtéti technikával gyógyítsam. Így jutottam el az endoszkópiáig, számos hazai és külföldi tovább- képzés tapasztalatait felhasználva, lassan 20 éve alkalmazom ezt a technikát. Úgy érzem betegeim értékelik, hogy a has felvágása nélkül, gyors felépüléssel nyerhetik vissza egészségüket.

     Amennyiben nőgyógyászai problémájával, laparoszkópos műtétjével, vagy változókori panaszainak kezelésével kapcsolatban kételyei merülnek fel, problémái vannak, keressen kérdéseivel, és én legjobb tudásom, és szakmai ismeretem alapján választ adok Önnek betegségével kapcsolatban.

 • Dr. Szakonyi Tibor

  Dr. Szakonyi Tibor

  Igazgató Főorvos

  Róbert Károly Magánklinika, Igazgatóság Elnöke

  Szakterületei: Szülészet-nőgyógyászat, Ultrahang diagnosztika

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     1972-ben kezdtem a pályámat, mint szülész-nőgyógyász szakorvos jelölt. A szakvizsgámat már a Róbert Károly kórházban kaptam 1977-ben és azóta ebben a kórházban dolgozom – a pálya minden szintjét végig jártam a segédorvostól a vezető főorvosig. 1983-ban tettem ultrahang licence vizsgát, azóta nagy jártasságot szereztem az ultrahang diagnosztika területén, mely most elengedhetetlen a napi működésben.

     Szinte valamennyi nőgyógyászati szakmai társaságnak tagja vagyok. Az elmúlt 39 év alatt több ezer gyermeknek segítettem a világra jönni. Neves tanáraimnak köszönhetően a nőgyógyászati műtétek szinte minden fajtáját megtanultam és alkalmaztam.

     A 2007-es egészségügyi reform kapcsán megszűnt az általam vezetett szülészet-nőgyógyászati osztály finanszírozása és így korábbi formájában történő működése, így – megvédve az ott dolgozó szakembereket és egy jól működő osztály létét - elhatároztam néhány munkatársammal együtt, hogy magán-ellátás formájában fogunk tovább működni. Egy kitartó szakmai összefogás eredményeképpen jött létre a most már virágzó Róbert Károly Magánklinika. Az intézet szakmai felügyeletét látom el, mint vezető főorvos, és emellett az ügyvezető igazgatói, később a Zrt. Igazgatóság elnöki feladatait is ellátom.

     Életpályámat meghatározza az elhivatottság, az alázat, a szakma tisztelete, a hozzáértés megszerzése, a páciensek érdekét szolgáló figyelem és gondosság. Négy gyermekem és négy unokám van.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete