Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Sebészet » Hasi sebészet » Epehólyag gyulladás

Epehólyag gyulladás

Epe panaszai vannak és ezidáig nem kapott hathatós segítséget? Forduljon bizalommal neves szakorvosunkhoz, aki személyre szabott választ ad kérdéseire.

Kérjen Ön is orvosi másodvéleményt itt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Epehólyag gyulladás

Az epehólyag (latin megnevezése: vesica biliaris, fellae) egy hosszúkás, üreges, nem páros szerv. Jellemzően zöldes színű és a máj alatt, a hasüregben található. Méretei megközelítőleg 8x4 cm, és űrtartalma 40 ml. Az epehólyag funkciója az, hogy tárolja a máj által termelt epét. Innen az epevezetőn keresztül jut az epe a vékonybélbe és segíti az emésztést.

Az epehólyag gyulladás okai

Az epehólyag gyulladás kialakulásáért szinte minden esetben az epekő kialakulása tehető felelőssé. Ezekben az esetekben úgy nevezett epepangás jön létre, ugyanis az epe nem tud megfelelően ürülni az epevezetőn keresztül. Az esetek nagy százalékában bakteriális felülfertőzés is történik.

Adott esetben a gyulladás kialakulhat epekövesség nélkül is, ilyenkor azonban egy súlyosabb betegség állhat a háttérben.

Az epehólyag gyulladás tünetei

 • görcsös alhasi fájdalom, amely a jobb oldalon jelentkezik
 • hátra kisugárzó fájdalom,
 • láz, hányinger, hányás (ritkább esetben sárgaság)

Az epehólyag gyulladás diagnosztizálása során a vizsgálatok elsődlegesen vérvételből és ultrahang vizsgálatból állnak. Esetenként kontrasztanyagos vizsgálat is történik, melynek célja, hogy elkülönítsék a tüneteket más, hasonló tünet együttessel járó betegségektől. Ilyenek például: epegörcs, hasnyálmirigy gyulladás, vakbélgyulladás vagy gyomorfekély.

Az epehólyag gyulladás kezelése

Az epehólyag gyulladás kialakulása műtéti beavatkozással jár. A legfontosabb a gyulladás megszüntetése, ami rendszerint antibiotikumokkal történik és szigorú zsír és fűszermentes étrendet kell követni. A műtéti beavatkozásokat a mai modern orvostudománynak köszönhetően, már laparoszkópiával végzik, aminek következtében a gyógyulás gyorsabb és a kockázatok alacsonyabbak.

Amennyiben az epeutakban található epekő, annak kezelése azonnali beavatkozást igényel, hiszen ha a gyulladás átterjed a májra, az komolyabb kockázattal jár. Vannak esetek, mikor az epekövet feltárás, vagy laporoszkópia nélkül, úgynevezett töréssel, vagy oldással próbálják eltávolítani. Ezek az eljárások talán kíméletesebbnek tűnhetnek, de alkalmazásuk, gyulladás esetén ellenjavallott és az eredményessége is jóval a laparoszkópos beavatkozás alatt marad.

Előfordul, hogy a gyulladás olyan jellegű, hogy az epehólyag eltávolítására van szükség, ilyen esetben az epe közvetlen a májból jut a vékonybélbe. 

Ha Önnek epe panaszai vannak és ezidáig nem kapott hathatós segítséget, forduljon bizalommal neves szakorvosainkhoz, akik az Ön konkrét kérdéseire személyre szabott válaszokat adnak.

Kérjen Ön is orvosi másodvéleményt itt!

 • Dr. Willner-Haring Péter

  Dr. Willner-Haring Péter

  Sebész Főorvos

  Sebészet Részlegvezető, Róbert Károly Magánklinika

  Szakterületei: általános sebészet, proktológia, kismedence sebészet

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

  1989-ben végeztem a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az esztergomi kórház sebészeti-baleseti sebészeti osztályán szerzett gyakorlat után a Telki Kórház sebészeti részlegének vezetője lettem 1999-ben. 2011-től a Róbert Klinikán látok el hasonló feladatot. Különleges érdeklődésem: laparoszkópos műtétek, háló beültetéses sérvműtétek, végbéltáji és kismedencei ambuláns kezelések és műtétek. A proktológiai ambuláns kivizsgálásban és kezelésben innovatív megoldásokat vezettem be. Elsők között végeztem Magyarországon laparoszkópos epeműtétet, vakbélműtétet, Longo féle végbélműtétet és több speciális gáttáji műtétet. A Magyar Sebész Társaság tagja, az MST Coloproctologiai Szekciójának vezetőségi tagja vagyok.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete