Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00117
Belépés

Szakterületeink » Sebészet » Hasi sebészet » Az epekő tünetei, kivizsgálása, kezelése, vagy eltávolítása

Az epekő tünetei, kivizsgálása, kezelése, vagy eltávolítása

Tudta Ön, hogy az epekő laparoszkópos úton gyorsan és fájdalommentesen eltávolítható? Egy nap múlva otthonában lehet, egy hét múlva dolgozhat!

Kérjen Ön is orvosi másodvéleményt itt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

 Az epekő tünetei, kivizsgálása, kezelése, vagy eltávolítása

Mi az epe és mi a szerepe?

Az epét a máj termeli és az epevezetéken keresztül az epehólyagba jut és ott tárolódik. Az epe az étkezéseket követően, a hasnyálmirigy váladékával együtt a vékonybélbe kerül.

Az epe legfontosabb szerepe az emésztésben van; segíti a zsírok lebontását, illetve az epében található epesó a zsírban oldódó vitaminok felszívódását segíti.

Az epehólyag fontos szerepet lát el az anyagcsere folyamatban, funkciója az, hogy a máj által termelt epét tárolja, amely azután az epevezetőn keresztül a vékonybélbe jut és segít az emésztésben. 

Mi az epekő és hogyan alakul ki?

Az epekő (lat: cholelithiasis) európai viszonylatban is az egyik legjelentősebb méretet öltő betegségnek számít. Kialakulásának fő oka a nem megfelelő, rendszertelen táplálkozás, a túlzott zsírfogyasztás.

Amikor a szükségesnél nagyobb mennyiségű telített zsír jut a szervezetbe, a máj több koleszterint szintetizál és ez a többlet koleszterin az epébe jutva az epehólyagban raktározódik. Abban az esetben, ha a táplálkozás rendszertelen és nem tud megfelelő ütemben ürülni az epe, az epehólyagban a többlet koleszterin kikristályosodik, majd ezek a kristályok epekővé állnak össze.

A kezdeti stádiumban a táplálkozás rendezésével és a megfelelő folyadék bevitellel, még van esély a kisebb epekövek természetes úton történő távozására, de már ilyenkor is görcsös fájdalommal járhat az epekő és nem veszélytelen. Előfordulhat, hogy a hasnyálmirigy fő vezetékében akad el a kő, amely akár hasnyálmirigy gyulladáshoz is vezethet, illetve a bélben is okozhat sérülést.

Az epekő tünetei

Az epekő kialakulása gyakran tünetmentes, amíg elzáródást, vagy gyulladást nem okoz. A kialakult epekő tünetei:

 • gyakori hasmenés,
 • hányinger, hányás,
 • verejtékezés, hőhullámok,
 • fájdalmas görcs a jobb bordaív alatt,
 • sárgaság, hasi fájdalom,
 • súlyosabb esetben hasnyálmirigy gyulladás.

Az epekő kivizsgálása

 • Laboratóriumi vizsgálat segítségével kimutathatóak egyéb, az epekő által okozott sérülések,  gyulladások.
 • Hasi ultrahang vizsgálat az esetek többségében már elegendő az epekő diagnosztizáláshoz és a kórismeret felállításához.
 • Vannak esetek, mikor az epekő hasi ultrahang segítségével nem detektálható. Ilyenkor egy megbízhatóbb, radiológiai vizsgálatra van szükség (CT vagy MRI).
 • Endoszkópos vizsgálat (ERCP) során kontrasztanyag segítségével derítik fel az esetleges elzáródást.
 • Natív (kontrasztanyag nélküli) hasi ultrahang vizsgálat.

Az epekő kezelési módszerei

 • Gyógyszeres kezeléssel, gyulladáscsökkentő antibiotikumok segítségével csökkenthetőek a tünetek.
 • Epekő oldására alkalmazhatók az epesavas sók, de ez egy hosszú, több évig tartó kezelés és nem minden esetben hatékony.
 • Műtéti úton is eltávolítható az epekő, az epehólyaggal együtt, de ebben az esetben a gyógyulás és a kórházi tartózkodás hosszabb időt vesz igénybe.
 • Az epehólyagba vezetett katéter segítségével oldhatóak a kövek, de ebben az esetben magas a szövődmények kockázata.
 • A kőzúzás hatékony eljárás, viszont ha az epekő már túl nagy, vagy gyulladás veszélye áll fent, már nem alkalmazható.
 • A laparoszkópos epehólyag eltávolítás egy biztonságos és gyors eljárás, ami szövődménymentes és egy napos kórházi tartózkodást igényel.

Ha Önnek epe panaszai vannak és ezidáig nem kapott hathatós segítséget, forduljon bizalommal neves szakorvosainkhoz, akik az Ön konkrét kérdéseire személyre szabott válaszokat adnak.

Kérjen Ön is orvosi másodvéleményt itt!

 • Dr. Willner-Haring Péter

  Dr. Willner-Haring Péter

  Sebész Főorvos

  Sebészet Részlegvezető, Róbert Károly Magánklinika

  Szakterületei: általános sebészet, proktológia, kismedence sebészet

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

  1989-ben végeztem a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az esztergomi kórház sebészeti-baleseti sebészeti osztályán szerzett gyakorlat után a Telki Kórház sebészeti részlegének vezetője lettem 1999-ben. 2011-től a Róbert Klinikán látok el hasonló feladatot. Különleges érdeklődésem: laparoszkópos műtétek, háló beültetéses sérvműtétek, végbéltáji és kismedencei ambuláns kezelések és műtétek. A proktológiai ambuláns kivizsgálásban és kezelésben innovatív megoldásokat vezettem be. Elsők között végeztem Magyarországon laparoszkópos epeműtétet, vakbélműtétet, Longo féle végbélműtétet és több speciális gáttáji műtétet. A Magyar Sebész Társaság tagja, az MST Coloproctologiai Szekciójának vezetőségi tagja vagyok.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete