Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Belgyógyászat » Hipertónia » Érszűkület

Érszűkület

Ellentmondásos javaslatokat kapott ezidáig és nem tudja, kihez forduljon?
Szeretne gyorsan, kényelmesen konkrét választ kapni kérdéseire megbízható szakembertől?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Érszűkület

Mi az érszűkület?

Az emberi szervezet működése során egy zárt rendszerű érhálózat segít eljuttatni a sejtekhez minden szükséges tápanyagot. Amikor az érhálózatban - az artériás rendszer valamely részében - az érfal beszűkül, ezáltal nem megfelelő a keringés, az oxigén és a tápanyagok nem tudnak megfelelő mennyiségben az adott szervhez jutni.

Ennek következménye lehet, hogy a savas bomlástermékek felhalmozódnak a szervezetben, kiürülésük nem biztosított. Ez az adott szerv, vagy végtag fájdalmához vezet és a nem megfelelő vérellátás következményeként a funkciózavar lép fel. Amennyiben ez súlyosbodik és a vérellátás teljesen megszűnik, az a szerv vagy a végtag elhalásához is vezethet.

Az érszűkület kialakulásának okai

Az érszűkület - mint a legtöbb szív és érrendszeri betegség - a nem megfelelő életmód következménye. Előfordul örökletes hajlam is, de ebben az esetben is fontos a prevenció, a megelőzés és a helyes életvitel.

Leggyakrabban a nem megfelelő táplálkozás, és az ezzel együtt járó túlsúly miatt alakul ki a betegség, de az alábbi rizikófaktorokra is figyelni kell:

 • Dohányzás,
 • Stressz,
 • Túlsúly,
 • Magas vérnyomás, meglévő szív és érrendszeri problémák,
 • Változókor, hormonális problémák.

Az érszűkület jellemző tünetei

Annak függvényében, hogy belső szervnél, vagy végtagokban jelentkezik az érszűkület, különböző tünetei lehetnek.

 • végtag fájdalom, különösen járás, igénybe vétel közben,
 • hideg, elszíneződött végtagok (elfehéredett, vagy lilás bőrfelszín),
 • szédülés, fejfájás, mellkasi fájdalom,
 • fejfájás, fülzúgás,
 • beszédzavar,
 • féloldali erős fejfájás, esetleg féloldali bénulás.

Az érszűkület vizsgálata

A vizsgálatok során az orvos az előéletről, életvitelről, étkezési szokásokról és a örökletes tényezőkről érdeklődik. A vizsgálatok ezután műszeres mérésekkel folytatódnak, a fő artériákon (comb, térdhajlat, boka, lábfej, felkar). A felkarban és a bokánál is történik vérnyomásmérés, hiszen a két érték esetleges eltérése utalhat az érszűkület meglétére és súlyosságára. Ezen kívül sor kerülhet ultrahangos vizsgálatra és artériás vizsgálatra is.

Az érszűkület kezelése

Mivel az érszűkület kialakulása leginkább a nem megfelelő életmód következménye, ezért a kellő időben felismert érszűkület megfelelő táplálkozás és rendszeres mozgás segítségével korrigálható.
Amennyiben súlyosabb a helyzet, már gyógyszeres kezelés, vagy műtéti beavatkozás szükséges.

Orvostól orvosig járt problémájával és nem jutott egyről a kettőre?
Szeretne gyorsan, kényelmesen konkrét választ kapni kérdéseire megbízható szakembertől?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

 • Dr. Kováts László

  Dr. Kováts László

  Belgyógyász főorvos, hipertonológus

  Zala Megyei Kórház Hypertonia Decentrum vezetője
  keszthelyi Diaverum Dialízis Központ Orvos Igazgatója

  Szakterületei: hipertónia kezelés

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

  1995-ben diplomáztam a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, majd a Zala Megyei Kórház Belgyógyászati osztályán dolgoztam több mint 15 éven át. 2000-ben belgyógyász szakvizsgát tettem, 2006-tól a hypertonia gondozás minősített orvosa képesítést szereztem.

  16 éve foglalkozom magas vérnyomásos betegek gondozásával, 2000-ben megszerveztem a Zala Megyei Kórház hypertonia járó-beteg ellátását, majd 2007-től regionális Hypertonia Decentrum minősítést nyertünk és megbíztak a vezetésével.   

  2011-től a keszthelyi Diaverum Dialízis Központ orvos-igazgatójaként tevékenykedem, illetve a Keszthelyi Kórházban is sikerült kialakítanom hypertonia szakrendelést.

  A Magyar Hypertonia Társaságnak 2002 óta, a Magyar Atherosclerosis Társaságnak 2009 óta vagyok a tagja. 2013-ban a Magyar Hypertonia Társaság vezetőségi tagjának választottak.

  Fő érdeklődési körömbe tartozik az un. terápia rezisztens magas vérnyomás kérdésköre, a hypertonia kronoterápiája, az ABPM illetve a vese és magas vérnyomás kapcsolata.

  Munkahelyeimen folyamatosan részt veszek a belgyógyászati-és a házi orvosi rezidensképzésben, az egészségügyi főiskolások oktatásában. Hypertonia tárgykörében munkacsoportommal előadásokkal, poszterekkel többször szerepeltünk különböző hazai kongresszusokon, illetve rendszeresen tartok előadásokat orvos továbbképző rendezvényeken, orvos klubokban. Gyógyító-, egészségszervező és tudományos munkámat 2004-ben Dicsérő Oklevéllel, 2007-ben Nívódíjjal jutalmazta a Zala Megyei Kórház, 2013-ban a Magyar Hypertonia Társaság Ifjúsági Díját nyertem el.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete