Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00117
Belépés

Esettanulmányok » Mióma eltávolítás vagy mesterséges megtermékenyítés?

Mióma eltávolítás vagy mesterséges megtermékenyítés?

Mióma eltávolítás vagy mesterséges megtermékenyítés?

37 éves, gyermektelen nő vagyok, két éve egy menstruációs zavar miatt miómát diagnosztizáltak nálam. Akkor gyógyszeres kezelést javasoltak, amelynek eredményeképpen a problémáim megszüntek, viszont a kontroll során azt látták, hogy a mióma növekedésnek indult. Serdülő koromban többször estem át kismedencei gyulladáson, húgyuti fertőzéseken, aminek következtében mindkét oldali petevezetőm elzáródott.

Azért fordultam orvosi másodvéleményért, mert családtervezési szándékaim vannak, de nem tudom, hogy a mesterséges megtermékenyítés vagy a mióma eltávolítása az elsődleges feladat jelen helyzetben.

Tudni szerettem volna, hogy a mióma helyzete és mérete mennyire befolyásolja az IVF eredményeségét, illetve okozhat-e vetélést vagy koraszülést? Ha mégis a mióma eltávolítása mellett döntök, mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a mesterséges megtermékenyítést el lehessen kezdeni? Mekkora az esély arra, hogy a mióma méheltávolítás nélkül is sikerül? Kikértem továbbá a szakértő véleményét az Esmya nevű gyógyszerről is.

A vélemény kérés lépései egyszerűek és érthetőek voltak, sikeresen csatoltam a leleteimet is. Néhány nap múlva meg is érkezett a válasz a doktor úrtól, aki nagyon készségesen és udvariasan válaszolt a kérdéseimre. A válaszról e-mailben kaptam értesítést, majd az internetes fizetést követően le tudtam tölteni az orvosi másodvéleményem.

A doktor úr részletesen tájékoztatott a mióma jelenléte következtében felmerülő, a terhességet befolyásoló hatásokról, és a leleteim alapján azt javasolta, hogy a miómákat a teherbeesés előtt célszerű eltávolítani. Megnyugtató volt, hogy a miómák mérete és helyzete elviekben nem rejt méheltávolítási kockázatot, illetve arról is tájékoztatott, hogy a beavatkozás laparoszkópos úton is elvégezhető. A beavatkozással egyidejűleg a petevezetők megnyitását is meg lehet próbálni, és három hónap regenerációs idő után bele lehet kezdeni a mesterséges megtermékenyítésbe.

Az ESMYA gyógyszert a szakértő kifejezetten nem javasolta, a nemzetközi tapasztalatok szerint családtervezési nehezítettséget jelent és a későbbi mióma eltávolításkor a műtét is nehézkesebb.

Nagyon meg voltam elégedve a válasszal, hálás vagyok a segítségükért, és ismerőseimnek is jó szívvel ajánlom a szolgáltatást!

V. Andrea

Orvostól orvosig járt problémájával és nem jutott egyről a kettőre?
Szeretne gyorsan, kényelmesen konkrét választ kapni kérdéseire és szívesen megkérdezne egy független szakembert?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete