Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00117
Belépés

Esettanulmányok » PCO szindróma és inzulin rezisztencia: késleltetheti a gyermekáldást?

PCO szindróma és inzulin rezisztencia: késleltetheti a gyermekáldást?

PCO szindróma és inzulin rezisztencia: késleltetheti a gyermekáldást?

Orvosi másodvéleményért fordult hozzánk egy páciens, elmondása szerint a férjével már három éve meddőségi problémákkal küzdöttek. Járt már több különböző szakembernél, de speciálisan meddőségi központba még nem jutott el az idáig. Leírta, hogy menstruációs ciklusa kései életkorban (17 év) kezdődött, mely a jelentkezés pillanatában is szabálytalan, ritkán jelentkező, és emellett fokozott bőrzsírosodásról, szőrnövekedésről és hajhullásról számolt be. A családjában két nagyszülő is időskori cukorbetegségben szenved. Korábban a PCO (Polycisztás petefészek) diagnózist többször hallotta, és arról is hallott, hogy ez esetleg valamilyen kapcsolatban lehet a vércukorháztartással, de pontosabb diagnosztika nem történt nála. Ugyan elvégeztek egy vércukor-terheléses vizsgálatot, ahol a normál tartománytól nem tértek el a vércukorértékek, így semmilyen kezelést, a bíztató szavakon kívül, nem kapott. Szeretett volna egy független szakvéleményt is kérni azzal kapcsolatban, hogy a meddőségi problémái és a tünetei között lehet-e kapcsolat.

A páciensnek a leírtak alapján nagy valószínűséggel PCO szindrómája lehet, ami férfihormon túltengéses tünetekkel is jár az esetek egy részében, viszont gyakran áll összefüggésben egy szén-hidrát anyagcsere-zavarral, az ún. inzulinrezisztenciával, különösképpen akkor, ha a családi cukorbetegség anamnézis pozitív. Emiatt javasoltuk számára, hogy végeztessen el egy minimum 3 lépéses inzulin rezisztencia vizsgálatot, majd a lelettel keressen fel egy meddőségi diabetológiával és endokrinológiával foglalkozó belgyógyászt a pontos diagnózis felállítása és a megfelelő terápia beállítása céljából.

Ez meg is történt és a páciens 5 hónappal az első kapcsolat felvételünk után visszajelzett, hogy a sejtések alapján végzett 3 pontos inzulin rezisztenciavizsgálat pozitív lett. A diabetológus megfelelő diétás és életmód tanácsadása, valamint gyógyszeres terápiája után a ciklusai beszabályozódtak és immár 2 hónapos kismamaként néz nagy örömmel gyermekáldás elé!

Tapasztalatunk szerint a PCO szindróma és az inzulin rezisztencia kapcsolata ma még sem diagnosztikai, sem terápiás szinten nincsenek egyértelműen összekapcsolva, miközben közös eredettel bírnak az esetek legnagyobb részében. Egy megfelelő diagnosztika után beállított életmód tanácsadással sokak számára lehet egyszerűen segítséget nyújtani gyermekvállalási sikertelenség esetén. 

Gratulálunk és jó egészséget kívánunk a kisbabához!

Orvostól orvosig járt problémájával és nem jutott egyről a kettőre?
Szeretne gyorsan, kényelmesen konkrét választ kapni kérdéseire és szívesen megkérdezne egy független szakembert?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete