Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00117
Belépés

Szakterületeink » Nőgyógyászat » Szülészet » Gátmetszés

Gátmetszés

Orvostól orvosig járt problémájával és nem jutott egyről a kettőre?
Szeretne gyorsan, kényelmesen konkrét választ kapni kérdéseire és szívesen megkérdezne egy független szakembert?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Mi a gátmetszés?

A gátmetszést a hüvelyi szülés esetében alkalmazza a szülész orvos, vagy a szülésznő. Tulajdonképpen a végbél és a hüvelybemenet közötti apró metszésről van szó, ami segíthet a szülőcsatornában lévő újszülött világrahozatalában. A gátmetszés a gyakorlatban egy 2-5 cm vágást jelent, amit a szülés után varratokkal biztosítanak a teljes gyógyulásig. A gátmetszés nem minden esetben indokolt beavatkozás, a szülés lefolyása során a szülésznő vagy a szülészorvos kompetenciája eldönteni, hogy szükség van-e rá az esetleges szöveti sérülések elkerülése végett.

Miért van szükség gátmetszésre?

Természetes szülés esetén a baba a szülőcsatornán keresztül halad a külvilág felé: a méhszáj kitágul és az ismétlődő méhösszehúzódások a babát a hüvelybemenet felé tolják. A hüvely izmos fala képes annyira kitágulni, hogy keresztül férjen rajta a baba fele és válla. A szülések egy részében viszont a hüvelybemenet túl szűk ahhoz, hogy a szövetek szakadás, roncsolódása nélkül szülessen meg a baba. Ilyen esetekben az orvos egy ferde kis metszéssel segít kitágítani a hüvelybemenetet, elkerülendő az anyai sérülés, végbél záróizom szakadás, és a baba esetleges elakadásából származó komplikáció.

A gátrepedés fájdalmasabb és kiszámíthatatlanabb, mint egy irányított metszés, a roncsolódott szövetek gyógyulása hosszasabb, illetve a végbél záróizomzatának sérülése további problémák forrása is lehet.

Videó a gátmetszésről.

Milyen tényezők befolyásolják a beavatkozás?

 • a kismama életkora, kötőszöveteinek állapota,
 • a baba alkata, súlya, fej és vállmérete,
 • a fájdalom csillapítására használt eljárás

Mikor esetekben szükséges gátmetszést alkalmazni az anatómiai viszonyoktól függetlenül?

 • ha a baba koraszülött, vagy gyenge fizikumú
 • ha a kitolási szakaszban, a környező szövetek nyomást fejtenek ki rá,
 • ha a szülés befejezésénél, vákuumot szükséges használni.

Gátmetszés után

Mint minden seb kezelésénél, itt is fontos, hogy tisztán és szárazon tartsuk a sebet. A szülést követően legalább egy-másfél hónapig kerüljük az ülőfürdőt! Fontos a megfelelő higiénés állapot fenntartása és a gyógyulás elősegítése érdekében kerülni kell a megerőltető tevékenységet és a kényelmetlen testhelyzetet.

A gátmetszés utáni varrást felszívódó varrattal végzik, így 4-5 nap után ez felszívódik. Ennek előnye, hogy nincs szükség varrateszedére.

Testmozgás: A szülés után már 1-2 héttel elkezdhető a gátizmot erősítő torna, de egy szakemberrel feltétlenül egyeztessen, hiszen több olyan tényező befolyásolhatja a gyógyulást és a regenerálódást, ami egyén függő. Ha kérdés merül fel Önben, feltétlenül kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Orvostól orvosig járt problémájával és nem jutott egyről a kettőre?
Szeretne gyorsan, kényelmesen konkrét választ kapni kérdéseire és szívesen megkérdezne egy független szakembert?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

 • Dr. Szakonyi Tibor

  Dr. Szakonyi Tibor

  Igazgató Főorvos

  Róbert Károly Magánklinika, Igazgatóság Elnöke

  Szakterületei: Szülészet-nőgyógyászat, Ultrahang diagnosztika

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     1972-ben kezdtem a pályámat, mint szülész-nőgyógyász szakorvos jelölt. A szakvizsgámat már a Róbert Károly kórházban kaptam 1977-ben és azóta ebben a kórházban dolgozom – a pálya minden szintjét végig jártam a segédorvostól a vezető főorvosig. 1983-ban tettem ultrahang licence vizsgát, azóta nagy jártasságot szereztem az ultrahang diagnosztika területén, mely most elengedhetetlen a napi működésben.

     Szinte valamennyi nőgyógyászati szakmai társaságnak tagja vagyok. Az elmúlt 39 év alatt több ezer gyermeknek segítettem a világra jönni. Neves tanáraimnak köszönhetően a nőgyógyászati műtétek szinte minden fajtáját megtanultam és alkalmaztam.

     A 2007-es egészségügyi reform kapcsán megszűnt az általam vezetett szülészet-nőgyógyászati osztály finanszírozása és így korábbi formájában történő működése, így – megvédve az ott dolgozó szakembereket és egy jól működő osztály létét - elhatároztam néhány munkatársammal együtt, hogy magán-ellátás formájában fogunk tovább működni. Egy kitartó szakmai összefogás eredményeképpen jött létre a most már virágzó Róbert Károly Magánklinika. Az intézet szakmai felügyeletét látom el, mint vezető főorvos, és emellett az ügyvezető igazgatói, később a Zrt. Igazgatóság elnöki feladatait is ellátom.

     Életpályámat meghatározza az elhivatottság, az alázat, a szakma tisztelete, a hozzáértés megszerzése, a páciensek érdekét szolgáló figyelem és gondosság. Négy gyermekem és négy unokám van.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete