Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Gyerekgyógyászat » Újszölött- és csecsemőgyógyászat » Gyerekkori alvászavar

Gyerekkori alvászavar

Úgy érzi a kialvatlanságot már nem bírja tovább?
​Van megoldás! Forduljon alvászavarokban jártas szakorvosunkhoz és kérjen orvosi másodvéleményt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Segítség, nem alszom!

Sok szülőben merül fel a kérdés, hogy a kisgyermek alvásigénye pontosan mennyi és hogyan változik hónapról-hónapra annak mennyisége és minősége. Az újszülöttek, már az édesanyjuk pocakjában megtapasztalhatják és éjszakák és a nappalok közti különbséget és adott esetben alkalmazkodnak is a környezeti változásokhoz.

Születésük után már a különböző környezetből jövő ingerek és a táplálkozás egyfajta ciklus kialakítására vezeti a kisbabát, de még ilyenkor is a nap jelentős részét alvással töltik. A születést követő időszakban a babák gyakorlatilag napi 16 órát alszanak és ennek megközelítőleg felét töltik az úgynevezett REM éberálom fázisban. Ez az idő fokozatosan csökken, és egy 6 éves gyerek már csak megközelítőleg 10 órás alvásigénnyel rendelkezik.

Az újszülöttnek meg kell tanulni a saját életritmusát kialakítani, és az őt érő pszichés terhelésekre gyakran reagál valamilyen funkciózavarral. Az újszülöttek, csecsemők életében a legmeghatározóbb funkciózavar az alvászavar, későbbi életkorban kialakulhatnak egyéb zavarok, mint pl. táplálkozási, beszéd vagy vizeletürítési zavar.

Mikor beszélünk alvászavarról?

Nem csak a kevés, vagy éberalvás esetében beszélhetünk alvászavarról, hanem minden olyan esetben, amikor a normális, kiegyensúlyozott és nyugodt alvás állapotot valamilyen oknál fogva nem tudják a kisgyermekek elérni, vagy ezt nem tudják megfelelő ideig fenntartani.

Az alvás tekintetében fellépő funkciózavarok, problémák:

 • Nem tud egyedül elaludni a kisgyerek. Ennek oka lehet a szülőtől való függés, vagy a környezeti tényezők (zaj, nyugtalan légkör, TV, stb.)
 • Nem alszik elég mélyen, gyakran felriad álmából, felsír, valamint a szüleit szólítja.
 • Fogát csikorgatja álmában, aminek szintén pszichés okai lehetnek.
 • Álmában dobálja magát, magában beszél, pánikrohamok alakulnak ki.
 • Nem megfelelő az alvás minősége, nappal többet alszik, mint éjszaka. Ez szintén lehet egy nyugtalanságból eredő állapot, hiszen nappal látja és hallja a szüleit, így nyugodtabban alszik.
 • Nem megfelelő az alvás mennyisége. Ebben az esetben a normálistól kevesebb, vagy akár több is lehet az alvással töltött idő.
 • Lidércnyomásokkal, rémálmokkal küzd.

Sok esetben előfordul, hogy a szülők aggodalma vezet a csecsemők nyugtalan alvásához. Ilyen pl. a bölcsőhaláltól való félelem, a szülők a kiságy mellett töltenek hosszas időt, figyelve a légzést és ezzel a nyugodt légkört nem tudják biztosítani.

Tanácsok a kiegyensúlyozott alváshoz

Mivel az alvászavar kialakulásának több tényezője is lehet, a pszichés okoktól kezdve a környezeti háttérig, ezért a legfontosabb az okok felderítése. Erre a célra a legmegfelelőbb egy alváslaborban végzett vizsgálat és egy esettanulmány, ahol a szülőkkel a család napi rutinjait, szokásait beszélik át. Az alvászavarra szakosodott szakember így ki tudja zárni a pszichés, illetve a komolyabb következményekkel járó légzészavar meglétét, és a szülők segítséget kapnak a pihentető alvási szokás kialakítására vonatkozóan.

Amennyiben a szakember nem igazol kóros eltérést, úgy a életviteli szokásokat célszerű megváltoztatni, kezdve a nappalok és az éjszakák tudatos elkülönítését, vagyis, hogy a nappali alváshoz ne biztosítsunk teljes sötétséget és csendet, az maradjon az éjszakára.

Másik fontos lépés, hogy az elalvás előtti esti rutin, a fürdetés, az öltözés, a vacsora, az altatás csak a kisgyermek elalvás segítésére szolgáljon és ne az álomba ringatást érjük el. Felnőtt korban is megfigyelhető, hogy az elalvás körülményei rögzülnek és a felébredés akkor nyugodt, ha ez az állapot marad meg, vagyis abban a környezetben ébredünk, ahogy elaludtunk. Kisgyermekeknél is ezért fontos az önálló alvás, hogy a reggeli ébredés nyugodtan, a megszokott körülmények között történjen.

Megterhelő a család számára, amikor a baba nem alszik. Ha úgy érzi, segítségre szorul, kérdezzen bátran, forduljon alvászavarokban jártas szakorvosunkhoz és kérjen orvosi másodvéleményt gyorsan, kényelmesen!

 • Dr. Gál Éva

  Dr. Gál Éva

  Gyermekgyógyász Főorvos, Részlegvezető Főorvos

  Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Kórháza

  Szakterületei: csecsemő és gyerek gyógyászat, neonatológia, alvászavarok

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végeztem tanulmányaimat Budapesten. A diploma megszerzése óta dolgozom a Madarász utcai Gyermekkórházban, a Csecsemő és Koraszülött Osztályon.

     Nagyon szeretem az újszülötteket, így a kórházi munkám, a beteg gyermekek gyógyítása mellett neonatológiai ellátást is végzek a Róbert Károly Magánklinikán, alakulása óta tagja vagyok a csapatnak.

     10 éve foglalkozom gyermekkori alvászavarokkal, vezetem a Madarász Kórház Alváslaboratóriumát. Az alvásmedicina igazi határterülete a gyermekgyógyászatnak, hiszen alvászavarokhoz vezethetnek a fül-orr-gégészeti betegségek, arc és koponyafejlődési rendellenességek, neurológiai, gastroenterológiai kórképek, etetési és szoktatási problémák.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete