Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Sebészet » Hasi sebészet » Gyomorfekély

Gyomorfekély

Szabaduljon meg a kellemetlen tünetektől, tájékozódjon a megoldási módszerekről független szakértőnktől!

Kérjen Ön is orvosi másodvéleményt itt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Gyomorfekély

Mi a gyomorfekély?

A gyomorfekély egy úgy nevezett kerek szövethiány (latin: ulkusz peptikum), melynek kialakulása leginkább a gyomor kisgörbületi részén, illetve a nyombél előszakaszán alakul ki. A gyomorfekély gyakorlatilag a gyomor nyálkahártyájának a sérülése, aminek kiterjedése és mélysége a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti.

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély kialakulását leggyakrabban a túlzott gyomorsav működéssel magyarázzák, és a káros életvitellel hozzák összefüggésbe, pl. a dohányzás, alkoholfogyasztás, vagy nem megfelelő táplálkozás. Éppen ezért sokszor csak tüneti kezelést javasolnak, úgynevezett savlekötőt kap a páciens. Ezekben az esetekben a fekély ismételten kialakulhat, tartós javulást nem érünk el. Minden kiújulás növeli a kockázatok esélyét!

Ma már tudjuk, hogy a gyomorfekély hátterében az esetek nagy százalékában bakteriális fertőzés áll. A Helicobacter pylori egy olyan baktérium, ami képes a gyomornyálkahártya savas közegében megélni. Ez a baktérium jellemzően a fejlődő országok lakosságában található meg jelentős százalékban. A baktériumot hordozók csupán 10%-nál alakul ki tényleges gyomorfekély.

Milyen tényezők felelősek gyomorfekély kialakulásáért?

Több olyan gyógyszer is ismert, amelynek mellékhatásaként kialakulhat gyomorfekély, vagy nyombélfekély. Ilyenek a gyulladáscsökkentő, szteroid tartalmú gyógyszerek, az NSAID típusú fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Valós tény, hogy a dohányzás és a stressz önmagában is magas rizikófaktort képvisel a gyomorfekély kialakulásában!

Ritka esetben egy bizonyos hasnyálmirigy daganat lehet felelős a megemelkedett gyomorsav termelésért, amit egy gasztrin nevű hormon vált ki. 

Mik a gyomorfekély tünetei?

A legjellegzetesebb tünet, a hajnali, vagy éhgyomri erős, égő gyomorfájdalom, ami étkezés után csillapodik, vagy megszűnik, de 2-3 óra elteltével újra jelentkezik. Gyakran előfordul, hogy a hajnali órákban a beteg erős gyomorfájdalmat tapasztal, aminek oka az, hogy a gyomor által termelt sav - normál esetben a fehérje lebontáshoz szükséges – irritálja a már sérült nyálkahártyát. Feltétlenül forduljon orvoshoz, hogy az egyéb, hasonló tünettel járó betegségeket kiszűrhessék! (Pl: reflux, gyomor gyulladásos megbetegedési)

Súlyosabb esetekben már a savlekötők és a megfelelő táplálkozás sem enyhíti a panaszokat. Ilyenkor már fennállhat a veszélye annak, hogy a fekélyes terület elérte a hasnyálmirigyet. Erőteljes és nagyon erős fájdalommal járó rosszullét is jelentkezhet, ami perforációra utal!

Amennyiben hányinger, hányás is jelentkezik,a gyomorszájat veszélyeztető fekély kialakulására gyanakodhatunk.

A gyomorfekély vizsgálata

A vizsgálatok lehetnek műszeres és laboratóriumi vizsgálatok. A helicobater pylori jelenléte vérvétellel kimutatható. Műszeres vizsgálat során, gyomortükrözéssel ellenőrzik a gyomornyálkahártya állapotát és adott esetben biopsziát is vesznek a beteg területről.

A gyomorfekély kezelése

A gyomorfekély kezelésének első lépése a megfelelő diéta. Inkább együnk naponta többször, kisebb mennyiségeket. Kerülni kell az olyan élvezeti szereket, mint a kávé, alkohol, dohányzás, illetve az előzőekben jelzett gyógyszerek (NSAID típusú fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek) szedését. A táplálkozás során kerülje a fűszeres, túlzottan rostos, vagy füstölt ételeket, valamint minden olyan ételt, ami gyomorirritációt, puffadást okoz.

Megfelelő diétával és antibiotikumos kezeléssel az enyhébb gyomorfekély gyógyítható. Súlyosabb esetekben a gyomorfekély akár életveszélyes komplikációkkal is járhat - vérzés, perforáció -, amely minden esetben kórházi ellátást igényel. A vérzés endoszkópos úton lehet csillapítani, a sérült ércsonkhoz vérzéscsillapítót injektálnak.

Ha Önnek gyomor panaszai vannak és ezidáig nem kapott hathatós segítséget, forduljon bizalommal neves szakorvosainkhoz, akik az Ön konkrét kérdéseire személyre szabott válaszokat adnak.

Kérjen Ön is orvosi másodvéleményt itt!

 • Dr. Willner-Haring Péter

  Dr. Willner-Haring Péter

  Sebész Főorvos

  Sebészet Részlegvezető, Róbert Károly Magánklinika

  Szakterületei: általános sebészet, proktológia, kismedence sebészet

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

  1989-ben végeztem a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az esztergomi kórház sebészeti-baleseti sebészeti osztályán szerzett gyakorlat után a Telki Kórház sebészeti részlegének vezetője lettem 1999-ben. 2011-től a Róbert Klinikán látok el hasonló feladatot. Különleges érdeklődésem: laparoszkópos műtétek, háló beültetéses sérvműtétek, végbéltáji és kismedencei ambuláns kezelések és műtétek. A proktológiai ambuláns kivizsgálásban és kezelésben innovatív megoldásokat vezettem be. Elsők között végeztem Magyarországon laparoszkópos epeműtétet, vakbélműtétet, Longo féle végbélműtétet és több speciális gáttáji műtétet. A Magyar Sebész Társaság tagja, az MST Coloproctologiai Szekciójának vezetőségi tagja vagyok.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete