Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Sebészet » Hasi sebészet » Hasfali sérv

Hasfali sérv

Sérvre utaló panaszai vannak és ezidáig nem kapott hathatós segítséget? Forduljon bizalommal neves szakorvosunkhoz, aki személyre szabottan választ ad kérdéseire!

Kérjen Ön is orvosi másodvéleményt itt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Hasfali sérv

Mit nevezünk sérvnek?

A sérv minden olyan területen kialakulhat, ahol veleszületetten, vagy valamilyen behatás következtében egy szerv vagy tartalma a természetes helyzetéből kimozdul, kizáródik, kitüremkedik. A sérvek gyakoriságát tekintve beszélhetünk lágyéksérvről, köldöksérvről, gerincsérvről és hasfali sérvről.

A hasfali sérv esetében a sérvkapun keresztül valamelyik hasüregi szerv kitüremkedik és a szerv a sérvtömlőbe kerül. A hasfali sérv gyakoriságának az oka az, hogy a hasfal bizonyos rétegei vékonyabbak, gyengébbek.

A hasfali sérv tünetei

A sérv kialakulása nem minden esetben jár fájdalommal. A kizáródás következménye viszont egy húzó, feszülő érzés a hasban, ami görcsös fájdalommá alakulhat. A belek kizáródásának a következménye lehet továbbá:

 • székrekedés, szélgörcs
 • hányás, hányinger
 • nyilalló fájdalom, amely leginkább álláskor, járáskor jelentkezik.

Amennyiben ezek a tünetek jelentkeznek, célszerű azonnal nyugalmi helyzetbe kerülni, feküdni, fontos hogy a hasfal ne feszüljön. Az esetek nagy részében a beteg is észreveheti a kitüremkedést a hasfalon. Túlsúlyos pácienseknél a hasfali sérv nem minden esetben jár látványos kitüremkedéssel.

A diagnózis felállításához az esetek többségében elegendő a fizikális vizsgálat, hiszen a sérv a hasfalon kitapintható. Amennyiben túlsúly vagy a sérv elhelyezkedése bizonytalanná teszi a vizsgálatot, abban az esetben szükséges az ultrahang vagy CT vizsgálattal történő megerősítés.

Hasi sérv kezelési lehetőségei

Mivel a kizáródás súlyos gyulladással, adott esetben a keringés összeomlásával is járhat, azonnal orvoshoz kell fordulni a panaszokkal. A fájdalomcsillapítás nem elegendő!

Vannak esetek – rendszerint a veleszületett sérvesedések esetében -. amikor nem indokolt műtéti beavatkozás, mert kizáródás kockázata nem áll fenn. Amennyiben valamilyen megerőltetés vagy trauma következménye a sérv, abban az esetben szükséges a műtéti beavatkozás, elkerülendő az esetleges hegesedés, összenövés.

A műtétek során két bevált eljárást követnek a szakorvosok a hasfal rekonstrukciója céljából:

 • a sérvkapu öltésekkel történő lezárása, ahol a gyógyulás lassabb és a terhelhetőség később következhet be.
 • szövettel, vagy mesterséges anyaggal történő szövetpótlás. Ez költségesebb, de kétségtelenül biztonságosabb eljárás, és a gyógyulás, terhelhetőség is jelentősen kedvezőbb. A kórházi bent tartózkodás 48 óra.

Ha Önnek is panaszai vannak és ezidáig nem kapott hathatós segítséget, forduljon bizalommal neves szakorvosainkhoz, akik az Ön konkrét kérdéseire személyre szabott válaszokat adnak.

Kérjen Ön is orvosi másodvéleményt itt!

 • Dr. Willner-Haring Péter

  Dr. Willner-Haring Péter

  Sebész Főorvos

  Sebészet Részlegvezető, Róbert Károly Magánklinika

  Szakterületei: általános sebészet, proktológia, kismedence sebészet

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

  1989-ben végeztem a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az esztergomi kórház sebészeti-baleseti sebészeti osztályán szerzett gyakorlat után a Telki Kórház sebészeti részlegének vezetője lettem 1999-ben. 2011-től a Róbert Klinikán látok el hasonló feladatot. Különleges érdeklődésem: laparoszkópos műtétek, háló beültetéses sérvműtétek, végbéltáji és kismedencei ambuláns kezelések és műtétek. A proktológiai ambuláns kivizsgálásban és kezelésben innovatív megoldásokat vezettem be. Elsők között végeztem Magyarországon laparoszkópos epeműtétet, vakbélműtétet, Longo féle végbélműtétet és több speciális gáttáji műtétet. A Magyar Sebész Társaság tagja, az MST Coloproctologiai Szekciójának vezetőségi tagja vagyok.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete