Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Nőgyógyászat » Általános nőgyógyászat » Hólyagsérv

Hólyagsérv

Ismerősek a tünetek, de ezidáig nem kapta meg a megfelelő gyógymódot? Tájékozódjon szakorvosainktól, kérjen orvosi másodvéleményt itt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Mi a hólyagsérv?

A hólyagsérv (latin: cystocele) egy olyan anatómiai elváltozás, amely a méhet és a húgyhólyagot helyben tartó és függesztő szalagok megnyúlása, illetve az alátámasztást biztosító hüvelyi izomzat, valamint a gátizom gyengülésének következtében alakul ki.

A megnyúlt szalagok és izmok így már nem képesek a kismedencei szerveket megtartani, a felfüggesztését ellátni, így ezek a szervek megsüllyednek és a hüvelyfalra nehezedve nyomást fejtenek ki. Bizonyos esetekben a hüvely fala annyira meggyengülhet, hogy a húgyhólyag vagy a méh fokozatosan nyomást gyakorolva, betüremkedhet a hüvelybe, ezzel különféle kellemetlenségeket okozva a páciensnek.

Miért alakul ki a hólyagsérv? 

A hólyagsérv kialakulása hosszabb folyamat és évek is eltelhetnek a kialakulásáig, vagy a komolyabb tünetek megjelenéséig. Alapvetően nagyobb eséllyel alakul ki azoknál a hölgyeknél, akiknek - örökletes tényezők miatt - gyengébb a kötőszövetük.

Vannak esetek, amikor egyéb tényezők váltják ki a hólyagsérvet, ezek a következők lehetnek:

 • Intenzív, megerőltető sportolás,
 • Erőteljes rázkódásnak kitett alhasi szervek (pl. ugrálás, aerobic)
 • Nehéz szülés, esetleges szülés közbeni sérülés
 • Gyakori székletproblémák (hasmenés, gyakori székrekedés)
 • Hormonális változások (hormonszint csökkenése következtében fellépő kötőszöveti gyengeség)

Mik a hólyagsérv tünetei? 

 • Bizonytalan alhasi fájdalom
 • Idegentest érzés alhasi, hüvelyi területen
 • Vizelet megtartási nehézség, inkontinencia (köhögés, tüsszentés, kisebb megerőltetés során vizelet szivárog)
 • Gyakori vizeletürítési inger (a húgyhólyag nem tud teljesen ürülni)
 • Gyakori székelési inger
 • Gyakori húgyúti fertőzés a ki nem ürített vizelet bakteriális fertőzése
 • Fájdalmas szexuális együttlét

A hólyagsérv vizsgálata

Mivel a hólyagsérv anatómiai elváltozás, ezért ennek megállapítása nőgyógyászati vizsgálattal történik, pontos kórtörténet felvétele mellett. A további vizsgálatok során szükség lehet laborvizsgálatra.

A hólyagsérv kezelése

Mivel a hólyagsérv kialakulása fokozatosan történik, illetve egy kötőszöveti gyengeség okozza, ezért minden esetben célszerű a prevenció, vagyis a hólyagsérv kialakulásának megelőzése. Erre a legalkalmasabb a speciális intim torna, vagy gátizom torna. A speciális gátizom torna gyakorlatok nem megerőltetőek és könnyen elsajátíthatóak, így időseb korban és otthon is végezhetőek.

Súlyosabb esetben műtéti beavatkozásra van szükség, amely során a hüvely falát megerősítik és az érintett kismedencei szerveket a megfelelő anatómiai helyzetbe állítják vissza. Ilyen nőgyógyászati beavatkozás a hüvelyplasztika, amely rutin műtéti megoldásnak számít.

Ismerősek a fenti tünetek, de ezidáig nem kapta meg a megfelelő gyógymódot? Tájékozódjon szakorvosainktól, kérjen orvosi másodvéleményt itt!

 • Dr. Rucz Árpád

  Dr. Rucz Árpád

  Profilvezető Főorvos

  Szülészet-nőgyógyászati Osztály, Róbert Károly Magánklinika

  Szakterületei: szülészet-nőgyógyászat, nőgyógyászati endoszkópia, klimax-menopausa

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     Közel 30 éve vagyok szülész-nőgyógyász, pályafutásomat a békéscsabai Réti Pál Kórházban kezdtem, ahol 39 évesen én lettem az ország legfiatalabb osztályvezető főorvosa. 15 év szakmai sikert, kialakult praxist és biztos egzisztenciát hátrahagyva a fővárosba költöztem, és jelenleg a Róbert Károly Magánklinika profilvezető főorvosa vagyok.

     Vezetőségi tagja vagyok az Endoszkópos Társaságnak és a Magyar Nőorvosok Társaságának is. Pályafutásom során mindig arra törekedtem, hogy pácienseimet a lehető legkisebb megterheléssel, fájdalom nélkül, gyors felépülést adó műtéti technikával gyógyítsam. Így jutottam el az endoszkópiáig, számos hazai és külföldi tovább- képzés tapasztalatait felhasználva, lassan 20 éve alkalmazom ezt a technikát. Úgy érzem betegeim értékelik, hogy a has felvágása nélkül, gyors felépüléssel nyerhetik vissza egészségüket.

     Amennyiben nőgyógyászai problémájával, laparoszkópos műtétjével, vagy változókori panaszainak kezelésével kapcsolatban kételyei merülnek fel, problémái vannak, keressen kérdéseivel, és én legjobb tudásom, és szakmai ismeretem alapján választ adok Önnek betegségével kapcsolatban.

 • Dr. Szakonyi Tibor

  Dr. Szakonyi Tibor

  Igazgató Főorvos

  Róbert Károly Magánklinika, Igazgatóság Elnöke

  Szakterületei: Szülészet-nőgyógyászat, Ultrahang diagnosztika

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     1972-ben kezdtem a pályámat, mint szülész-nőgyógyász szakorvos jelölt. A szakvizsgámat már a Róbert Károly kórházban kaptam 1977-ben és azóta ebben a kórházban dolgozom – a pálya minden szintjét végig jártam a segédorvostól a vezető főorvosig. 1983-ban tettem ultrahang licence vizsgát, azóta nagy jártasságot szereztem az ultrahang diagnosztika területén, mely most elengedhetetlen a napi működésben.

     Szinte valamennyi nőgyógyászati szakmai társaságnak tagja vagyok. Az elmúlt 39 év alatt több ezer gyermeknek segítettem a világra jönni. Neves tanáraimnak köszönhetően a nőgyógyászati műtétek szinte minden fajtáját megtanultam és alkalmaztam.

     A 2007-es egészségügyi reform kapcsán megszűnt az általam vezetett szülészet-nőgyógyászati osztály finanszírozása és így korábbi formájában történő működése, így – megvédve az ott dolgozó szakembereket és egy jól működő osztály létét - elhatároztam néhány munkatársammal együtt, hogy magán-ellátás formájában fogunk tovább működni. Egy kitartó szakmai összefogás eredményeképpen jött létre a most már virágzó Róbert Károly Magánklinika. Az intézet szakmai felügyeletét látom el, mint vezető főorvos, és emellett az ügyvezető igazgatói, később a Zrt. Igazgatóság elnöki feladatait is ellátom.

     Életpályámat meghatározza az elhivatottság, az alázat, a szakma tisztelete, a hozzáértés megszerzése, a páciensek érdekét szolgáló figyelem és gondosság. Négy gyermekem és négy unokám van.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete