Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00117
Belépés

Szakterületeink » Nőgyógyászat » Meddőségi kezelés » Inszemináció

Inszemináció

Késik a gyermekáldás?

Tudjon meg többet az inszeminációról, és ha szükséges, kérjen orvosi másodvéleményt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Inszemináció

Mi az inszemináció?

Inszemináció során minimális petefészek stimulálással – ultrahang ellenőrzés mellett – az ovuláció pontos időzítése után, a férfipartner megfelelően előkészített spermium váladékát a hölgypartner méhüregébe fecskendezik fel. A beavatkozás fájdalmatlan és nem megterhelő, ezért ambuláns kezelési eljárás során történik, így az eljárást követően csak 1-2 órát szükséges fekve tölteni.

Az inszemináció lehet úgynevezett homológ illetve heterológ. A homológ eljárás során a pár férfitagjának a spermáját használják, a heterológ beavatkozás során egy donor spermáját alkalmazzák.

Mikor van szükség inszeminációra?

Női problémák: 

 • hormonális problémák, 
 • immunológiai problémák,
 • hüvelyi, anatómiai eltérések,
 • pszichés meddőség,
 • egyéb, ismeretlen okok.

Férfi problémák:

 • nem megfelelő minőségű spermium, 
 • anatómiai eltérések,
 • ejakulációs probléma

A következő esetekben szükséges donorsperma:

 • herék hiányoznak, vagy működésük nem megfelelő,
 • az ondó nem tartalmaz spermiumot,
 • a pár férfi tagja örökíthető genetikai betegséget hordoz,
 • hematológiai vagy immunológiai probléma - vércsoport összeférhetetlenség,
 • sugárterápia alkalmazása után.


Milyen esélyeim vannak a teherbeesésre inszemináció esetén?

Az inszemináció sikerességét az eredendő probléma oka nagyban befolyásolja, és a sikerességi mutatók meddőségi centrumonként is változhatnak. Az inszeminációs eljárás sikerességi rátája a nemzetközi statisztikák szerint 15-20%, mely kedvezőbb a spontán „otthoni” teherbeesési aránynál (10-15%), ugyanakkor az eljárás rengeteg bizonytalansági tényezővel bír, hasonlóképpen, mint a spontán irányított házasélet.

Az inszemináció némileg magasabb sikerességi mutatója annak köszönhető, hogy az ovulációt mesterségesen időzítik - és a spermaváladék bejutásának pontos idejét is helyét is mesterségesen határozzák meg. A kezelés sikere javítható a rendszeres ultrahangos nyomon követéssel és a jól előkészített ondóváladékkal, melyhez komolyabb laborháttérre van szükség. 

Milyen kockázatai vannak az inszeminációnak? Mit jelent a túlstimulálás?

A mesterséges megtermékenyítési eljárások során - annak céljából, hogy a lehető legnagyobb eséllyel bekövetkezzen a terhesség - szükség van a peteérés, illetve ovuláció folyamatába történő mesterséges beavatkozásra. Ez a gyakorlatban egyrészt azt jelenti, hogy a páciens ciklusát hormonális úton kiszámíthatóvá, az ovulációt tervezhetővé teszik, ezzel időzítve a megtermékenyüléshez szükséges optimális időpontot. Másrészt pedig mesterséges úton elősegítik azt, hogy egyidejűleg több tüsző is érésnek induljon, amely segítségével a beavatkozás sikerének esélye többszörözhető.

A menstruációs ciklus során, a vérzés alatt megemelkedik az ún. FSH hormon szintje, ami a tüszők érését hivatott elősegíteni. Amint az FSH szint eléri vagy meghaladja a küszöbértéket akkor a tüszők egy-egy kis csoportja fejlődésnek indul. A ciklus 5-6. napjától az FSH szintje csökkenni kezd, és így a tüszők közül csak a domináns tüsző fejlődik tovább, majd megreped a ciklus közepén.

Amennyiben a ciklus 2-3. napjától kívülről viszünk be FSH tartalmú készítményt és így átlépjük az FSH küszöböt, akkor több tüsző indul fejlődésnek. Nagyobb adag FSH beadása esetén nem lesz szelekció, megszűnik a dominancia elve és multifollikuláris fejlődés megy végbe.

Mivel az eljárás során nagy hatáserősségű hormonnal kezelik a pácienst, ezért fokozott ellenőrzésre van szükség. Folyamatosan figyelik ultrahangon a petefészkeket a hiperstimulációs szindróma kialakulásának veszélye miatt.

A kezelés történhet tablettával, injekciók formában, vagy kombináltan is. A tüszőrepedést az orvos által meghatározott időpontban egy újabb – injekció formájában beadott - hormonnal érik el.

Az így - mesterségesen meghatározott időpontban - történő tüszőrepedés elősegíti, hogy biztosan a termékeny időszakban alkalmazza a pár az időzített együttlétet, vagy kerüljön sor a mesterséges megtermékenyítési eljárásra.

Az ovuláció indukciónak két fő rizikója van: a hiperstimulációs szindróma (OHSS) - azaz amikor a petefészek az elvárthoz képest túlstimulálódik, egyszerre túl sok tüsző kezd érni -, illetve a többes terhesség. Ha az ultrahangvizsgálat során a hiperstimuláció jeleit észleli az orvos, általában megszakítja a kezelést.

A hiperstimulációs szindróma ritkán előforduló, de akár súlyos állapot is lehet, így mindenképpen fokozott figyelmet igényel. A páciens alhasi fájdalmat, puffadást, émelygést és néha nehézlégzést érez, gyakran kórházi kezelésre is szükség lehet, szélsőséges esetben intenzív osztályos megfigyelés is előfordulhat.

Az ovuláció indukció minden esetben szigorú orvosi előírások - protokollok - mentén zajlik, amit minden esetben a pácienshez személyre szabottan igazítanak. A kezelési séma kiválasztásánál figyelembe kell venni az aktuális hormonszinteket, a ciklus hosszát, a páciens életkorát, illetve a korábbi kezelések eredményeit. 

A témáról bővebben a következő linkeken olvashat: Mesterséges megtermékenyítés.

Késik a gyermekáldás?

Tudjon meg többet az inszeminációról, és ha szükséges, kérjen orvosi másodvéleményt!

 • Dr. Fülöp István

  Dr. Fülöp István

  Meddőségi és nőgyógyászati endoszkópos szakember

  Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrumának vezetője

  Szakterületei: endometriózis kezelés, lombik bébi eljárás, lézeres laparoszkópia

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     Orvosi tanulmányaimat Szegeden végeztem, majd ezt követően szülészet-nőgyógyászati szakmai alapismereteimet Veszprémben szereztem. 2001-ben tettem szakvizsgát, azóta foglalkozom specifikusan meddőségi kezeléssel és emelt szintű endoszkópos sebészettel.

     Tevékenységi köröm a korszerű meddőségi kivizsgálás és beavatkozások széles skáláját magába foglalja, úgy, mint asszisztált reprodukciós eljárások alkalmazása, minimál invazív nőgyógyászati endoszkópos sebészet (hiszteroszkópia, laparaszkópia), reprodukciós endoszkópos sebészet.

     Szakmai gyakorlatomat a budapesti Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumában szereztem, ahol a meddőségi kezelés teljes, Magyarországon elérhető palettáját elsajátítottam. Endoszkópos ismereteimet nemzetközi tanulmányutakon és európai hírű, nemzetközi szakemberek mellett szereztem meg.

     Jelenleg a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi és Endoszkópos részlegét vezetem, ahol a meddőségi kezelések széles palettáját – inszemináció, lombik bébi eljárás, reprodukciós sebészet – végzem. Endoszkópos készségem kiterjed számos meddőségi és nőgyógyászati kórkép kezelésére, úgy mint a petefészket épen megőrző ciszta kihámozás, a méhmegtartó myoma göb eltávolítás, szükség esetén endoszkópos méheltávolítás, súlyos endometriosis lézeres megoldása, méh pozíció javító műtétek, vizelet csepegés speciális megoldásai, illetve fejlődési rendellenességek korrekciója. Tudományos eredményeimet több hazai és nemzetközi szakmai lapban publikálták és számos hazai és nemzetközi kongresszuson ismertettem.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete