Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Nőgyógyászat » Meddőségi kezelés » A lombik program menete, avagy a lombik bébi eljárás (IVF)

A lombik program menete, avagy a lombik bébi eljárás (IVF)

Késik a gyermekáldás?

Tudjon meg többet az IVF (lombik bébi) eljárásról, és ha szükséges, kérjen orvosi másodvéleményt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

A lombik program menete, avagy a lombik bébi eljárás (IVF)

Mi az az IVF (lombik bébi) eljárás?

A köztudatban lombikbébi eljárásnak nevezett, IVF (az in-vitro fetrilizáció rövidítése) eljárás célja, hogy lehetőséget adjon azon pároknak a gyermekáldáshoz, akiknél természetes úton nem megy végbe a fogantatás. Az IVF (lombik bébi) eljárást az asszisztált reprodukciós technikák csoportjába sorolják.

Az IVF (lombik bébi) eljárás során a megtermékenyítés méhen kívül történik, ami azt jelenti, hogy a petesejt és a spermium találkozása a méh üregén kívül, mesterséges körülmények között zajlik. Amikor a sikeres megtermékenyülést követően az embrió osztódásnak indul, visszaültetik az anya méhébe, és így a további fejlődés már természetes körülmények között folytatódik.

Kinek javasolt az IVF (lombik bébi) eljárás?

IVF (lombik bébi) eljárást azon pácienseknek javasolnak, akiknél a meddőségi kivizsgálás során az alábbiakra derül fény: 

   • kétoldali átjárhatatlan petevezető,
     • előrehaladott endometriosis által károsodott petevezető funkció,
     • jelentős hormonális problémák,
     • alacsony spermiumszám,
     • előrehaladott anyai életkor.

     Milyen vizsgálatok szükségesek az IVF (lombik bébi) eljárás előtt?

     Az IVF (lombik bébi) eljárást mind két fél részéről alapos kivizsgálás előzi meg, többek között ultrahang vizsgálat, hormon és vérkép, ciklusmonitorizálás, bakteriális tesztek, vírus tesztek, szükség esetén petevezető átjárhatósági vizsgálat, a kismedencei anatómiai viszonyainak feltérképezése történik, illetve a férfi oldalon spermavizsgálatot is végeznek.

     A női oldalon szükséges a ciklus feltérképezése, az esetleges eltérések kiderítése, amely érdekében a ciklus különböző napjain hormonteszteket és ultrahangvizsgálatokat végeznek. Vannak előírt vírustesztek, melyeket szintén, mind a hölgy, mind a férfi partnernél el kell végeztetnünk.

     A komplett kivizsgálás részét képezi a nőgyógyászati rákszűrés is, illetve a hüvely, a méhnyak és a sperma váladék állapotának vizsgálata is. A hölgy anatómiai viszonyainak – azaz a méh üregének és a petevezetők átjárhatóságának - tisztázása szintén elengedhetetlen vizsgálati lépés.

     Amennyiben az elsődleges kivizsgálások eredményei alapján indokolt, akkor további szakterületek képviselőit is be kell vonni a meddőségi kezelés előkészítésébe, pl. diabetológus, endokrinológus, genetikus, hematológus, immunológus, neurológus és pszichológus.

     A lombik program (lombik bébi eljárás - IVF) menete:

     Az IVF (lombik bébi) eljárást minden esetben szakszerű, mindenre kiterjedő kivizsgálás előzi meg, és a kezelés is erre szakosodott meddőségi centrumban történik. A páciensek kezelése személyre szabott protokoll alapján történik, mely során a párnak mind a női, mind a férfi tagját kezelik.

     A vizsgálatokat követően az első lépés a stimuláció. Az IVF (lombik bébi) eljárás során arra törekednek, hogy az adott ciklus során több petesejtet sikerüljön kinyerni, ennek érdekében a női petesejttermelést mesterségesen, gyógyszeresen stimulálják.

     Amikor a petesejtek elérik a megfelelő érettségi állapotot - ezt ultrahanggal rendszeresen ellenőrzik -, a tüszőket mesterségesen megrepesztik (hCG injekció). Ezt követő napon ultrahangos ellenőrzés mellett a petesejteket leszívják - ezt nevezik hüvelyi punkciónak - , amit egy speciális tápoldatot tartalmazó edényben tárolnak.

     Az így kinyert petesejtek az előkezelt spermiumokkal egy megfelelő szövettenyésztő tápoldatban találkoznak. Amennyiben nem megfelelő a spermiumok minősége, vagy mennyisége, a megtermékenyítés speciális eljárással történik, mely során a spermiumot mesterségesen juttatják be a petesejt belsejébe. Az eljárás neve intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI).

     A megtermékenyítést követően embriológusok ellenőrzik a sejtosztódást, mikroszkóp segítségével. Ennek az a jelentősége, hogy a legéletképesebb embriókat ültessék vissza, illetve fagyasszák le. Ilyenkor a szakemberek a legjobb osztódási tulajdonsággal bíró embriókat szelektálják.

     Van olyan eset, amikor a beágyazódást elősegítése érdekében előre megrepesztik a petesejtet körülvevő vékony burkot. Az eljárás a AHA, vagyis asszisztált hatching.

     A megtermékenyült és szabályosan osztódó embriók visszahelyezése a punkciót követő 48-72, esetleg 120 órával történik. Ez az eljárás az ET (embriótranszfer). Az embriók visszaültetése egy vékony katéter segítségével történik, ezen keresztül juttatják vissza az embriókat a méh üregébe. A beavatkozás sikerére való tekintettel,  általában több petesejtet ültetnek be, ennek ellenére a visszaültetési eljárás során törekszenek arra, hogy a többes terhesség esélye csökkenjen.

     Milyen esélyeim vannak a teherbe esésre IVF (lombik bébi) eljárás esetén?

     Az IVF (lombik bébi) kezelési eljárás sikerességének mérésére sokféle mutató létezik, de a legnagyobb siker egyértelműen az, ha a párnak egészséges kisbabája születik.

     Az IVF (lombik bébi) eljárás kezelésének sikerességét nagyon sokféle tényező befolyásolja, melyek közül az egyik legfontosabb a kezelendő hölgy életkora. A női életkor előre haladtával ugyanis a reprodukciós képesség csökken, az ivarsejtek minősége romlik, és ennek megfelelően a sikerességi mutatók is csökkennek.

     Míg 35-37 év alatt a kezelések – a nemzetközi irodalmak statisztikái szerint - akár 40-50%-osak is lehetnek, addig 40 év felett ezen értékek már csak 5-10%-ot, míg 42 év felett 1-3%-ot mutatnak.

     A kezeléseket megelőző precíz kivizsgálások, az alkalmazott módszerek folyamatos fejlesztése, a műszerpark korszerűsödése, és az eljárást végző személyzet gyakorlottsága nagyban hozzájárulnak az eljárás sikeréhez, azonban a biológiai órát semmi sem tudja becsapni.

     A témáról bővebben az alábbi linkeken olvashat: Mesterséges megtermékenyítés, IVF (lombik bébi program), Meddőség okai, jelei, kezelése. 

     Késik a gyermekáldás?

     Tudjon meg többet az IVF (lombik bébi) eljárásról, és ha szükséges, kérjen orvosi másodvéleményt!

     • Dr. Fülöp István

      Dr. Fülöp István

      Meddőségi és nőgyógyászati endoszkópos szakember

      Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrumának vezetője

      Szakterületei: endometriózis kezelés, lombik bébi eljárás, lézeres laparoszkópia

      Másodvéleményt kérek
      ?
      Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
      Ára: 7.500 Ft

      A szakorvos bemutatkozása

         Orvosi tanulmányaimat Szegeden végeztem, majd ezt követően szülészet-nőgyógyászati szakmai alapismereteimet Veszprémben szereztem. 2001-ben tettem szakvizsgát, azóta foglalkozom specifikusan meddőségi kezeléssel és emelt szintű endoszkópos sebészettel.

         Tevékenységi köröm a korszerű meddőségi kivizsgálás és beavatkozások széles skáláját magába foglalja, úgy, mint asszisztált reprodukciós eljárások alkalmazása, minimál invazív nőgyógyászati endoszkópos sebészet (hiszteroszkópia, laparaszkópia), reprodukciós endoszkópos sebészet.

         Szakmai gyakorlatomat a budapesti Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumában szereztem, ahol a meddőségi kezelés teljes, Magyarországon elérhető palettáját elsajátítottam. Endoszkópos ismereteimet nemzetközi tanulmányutakon és európai hírű, nemzetközi szakemberek mellett szereztem meg.

         Jelenleg a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi és Endoszkópos részlegét vezetem, ahol a meddőségi kezelések széles palettáját – inszemináció, lombik bébi eljárás, reprodukciós sebészet – végzem. Endoszkópos készségem kiterjed számos meddőségi és nőgyógyászati kórkép kezelésére, úgy mint a petefészket épen megőrző ciszta kihámozás, a méhmegtartó myoma göb eltávolítás, szükség esetén endoszkópos méheltávolítás, súlyos endometriosis lézeres megoldása, méh pozíció javító műtétek, vizelet csepegés speciális megoldásai, illetve fejlődési rendellenességek korrekciója. Tudományos eredményeimet több hazai és nemzetközi szakmai lapban publikálták és számos hazai és nemzetközi kongresszuson ismertettem.

     Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

     Másodvéleményt kérek
     A másodvélemény kérés menete