Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Nőgyógyászat » Szülészet » Kromoszóma vizsgálat

Kromoszóma vizsgálat

A születendő gyermek egészsége mindenek fölött áll. Honlapunkon Ön könnyen és gyorsan juthat orvosi másodvéleményhez, ha magzati fejlődéssel kapcsolatos kérdései vannak.

Tegye fel őket bátran szakorvosainknak, ők készséggel adnak felvilágosítást az Ön konkrét problémájára!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Kromoszóma vizsgálat

Mi a kromoszóma vizsgálat célja?

A mai kor orvostudománya már lehetőséget biztosít arra, hogy a gyermeket váró szülök már a terhesség során, vagy akár már a családtervezés szakaszában tisztában legyenek az esetleges rizikófaktorokkal, amik a születendő gyermekük egészségére nézve veszélyt jelenthetnek.

Az emberi sejtekben található kromoszómák tartalmazzák az egyénre jellemző egyedi géneket, kódolva a jellemző vonásokat, a külső megjelenést és a rejtett betegségeket is. A kromoszóma állományban fellépő rendellenességek nagyban kihathatnak az egyén külső megjelenésére, képességeire, tulajdonságaira. Vannak azonban olyan genetikai rendellenességek, mutációk, amik jellemzően nem változtatják meg a kromoszóma állományt. Ezért lényeges, hogy a genetikai rendellenességeket külön kezeljük a kromoszóma-rendellenességektől.

Mikor van szükség kromoszóma vizsgálatra?

A kromoszóma vizsgálat a teherbeesés előtt illetve a terhesség alatt is elvégzésre kerülhet.

Teherbeesés előtti kromoszóma vizsgálat oka lehet:

 • humán reprodukciós eljárás előtt (meddőség esetén mind a két félnél elvégzésre kerül),
 • ha már az előző terhesség során rendellenességet diagnosztizáltak,
 • ha már az előző terhesség halva születéssel, vagy spontán vetéléssel végződött,
 • ha a családban már előfordult fejlődési rendellenesség, vagy szellemi fogyatékosság.

Kromoszóma vizsgálat a terhesség során:

 • Ha a kismama betöltötte a 35. életévét, akkor a kromoszóma vizsgálatot rutinszerűen elvégzik.

Ilyen esetben bevált vizsgálati módszer a terhesség korai szakaszában végzett, úgynevezett chorionboholy-mintavétel. Ilyenkor az vizsgálatot végző orvos, egy vékony tűvel mintát vesz a méhlepényből. A mintavétel történhet a hüvelyen vagy a hasfalon keresztül is. A beavatkozás folyamatos ultrahangos ellenőrzés mellett történik.

A terhesség 16-18. hetében már lehetőség van magzatvíz mintavételére is, amikor a kismama hasfalán keresztül vezetik be a mintavételhez szükséges eszközt. Mivel a magzatvíz gyakorlatilag olyan sejteket tartalmaz, amelyek a magzatra jellemző genetikai információkat hordozzák, az esetleges kromoszóma rendellenességek jelenléte nagy biztonsággal meghatározható.

A magasabb (3-5%) vetélési kockázat miatt a legindokoltabb esetben végzik a kordocenézist, vagyis a köldökzsinórból vett vérmintavételt. Ez szintén a kismama hasfalán keresztüli tűszúrásos beavatkozás.

 • ha a családban már előfordult nemhez kötődő genetikai rendellenesség, ami csak egy bizonyos nemű utódnál öröklődik.
 • ha a magzat ultrahang vizsgálata során látható rendellenesség figyelhető meg
 • ha a szülők valamelyikénél, olyan „lappangó” vagy „kiegyensúlyozott kromoszóma rendellenesség” lehetősége áll fenn, ami ugyan tünetmentes, de nagy eséllyel okozhat gondot az utódnál.

Milyen kockázattal jár a kromoszóma vizsgálat?

A vizsgálat során olyan külső beavatkozás történik, amelynek a vetélési kockázata a statisztikák szerint kb. 1% -os.

Abban az esetben, ha a vizsgálat során kromoszóma rendellenesség megállapítható, a szülök dönthetnek arról, hogy vállalják a terhességet és a gyermekük felnevelését, vagy a terhesség megszakítása mellett döntenek.

A mai kor életvitele, a megváltozott táplálkozási szokások, a kitolódott anyai életkor, nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy gyakrabban fordul elő spontán vetélés, vagy kromoszóma rendellenességgel született kisbaba.

A születendő gyermek egészsége mindenek fölött áll. Honlapunkon Ön könnyen és gyorsan juthat orvosi másodvéleményhez, ha magzati fejlődéssel kapcsolatos kérdései vannak.

Tegye fel őket bátran szakorvosainknak, ők készséggel adnak felvilágosítást az Ön konkrét problémájára!

 • Dr. Szakonyi Tibor

  Dr. Szakonyi Tibor

  Igazgató Főorvos

  Róbert Károly Magánklinika, Igazgatóság Elnöke

  Szakterületei: Szülészet-nőgyógyászat, Ultrahang diagnosztika

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     1972-ben kezdtem a pályámat, mint szülész-nőgyógyász szakorvos jelölt. A szakvizsgámat már a Róbert Károly kórházban kaptam 1977-ben és azóta ebben a kórházban dolgozom – a pálya minden szintjét végig jártam a segédorvostól a vezető főorvosig. 1983-ban tettem ultrahang licence vizsgát, azóta nagy jártasságot szereztem az ultrahang diagnosztika területén, mely most elengedhetetlen a napi működésben.

     Szinte valamennyi nőgyógyászati szakmai társaságnak tagja vagyok. Az elmúlt 39 év alatt több ezer gyermeknek segítettem a világra jönni. Neves tanáraimnak köszönhetően a nőgyógyászati műtétek szinte minden fajtáját megtanultam és alkalmaztam.

     A 2007-es egészségügyi reform kapcsán megszűnt az általam vezetett szülészet-nőgyógyászati osztály finanszírozása és így korábbi formájában történő működése, így – megvédve az ott dolgozó szakembereket és egy jól működő osztály létét - elhatároztam néhány munkatársammal együtt, hogy magán-ellátás formájában fogunk tovább működni. Egy kitartó szakmai összefogás eredményeképpen jött létre a most már virágzó Róbert Károly Magánklinika. Az intézet szakmai felügyeletét látom el, mint vezető főorvos, és emellett az ügyvezető igazgatói, később a Zrt. Igazgatóság elnöki feladatait is ellátom.

     Életpályámat meghatározza az elhivatottság, az alázat, a szakma tisztelete, a hozzáértés megszerzése, a páciensek érdekét szolgáló figyelem és gondosság. Négy gyermekem és négy unokám van.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete