Orvosi másodvélemény

belépés>>belépés !regisztráció

Laparoszkópia


LaparoszkópiaMilyen típusú beavatkozás a laparoszkópia?

Az endoszkópia speciális esete a laparoszkópia, mely során a hasüregben történnek diagnosztikus és terápiás beavatkozások. A nőgyógyászati endoszkópia a női szervek kis behatoláson át végzett vizsgálatát és kezelését jelenti.

A beavatkozások jelentősége abban áll, hogy sem a beavatkozás, sem a műtétet követő időszak nem terheli meg jelentősen a pácienseket. A laparoszkópia legfőbb előnyei a nyílt műtéttel szemben a kisebb műtéti megterhelés, alacsonyabb kockázat, a rövidebb gyógyulási idő, és a gyorsabb felépülés. Ez annak köszönhető, hogy laparoszkópia során a nagy hasfali vágás helyett csupán néhány apró metszés szükséges a beavatkozáshoz.

Milyen betegségek gyógyíthatók laparaszkópiásan?

A nőgyógyászati endoszkópia fejlődése lehetővé tette, hogy a nagyobb, megterhelőbb nőgyógyászati műtéteket kiváltsák az ún. minimál invazív (kis megterhelésű) beavatkozások. Segítségükkel jelentősen csökkent a beavatkozások kockázata, lerövidült a lábadozási idő és a szövődmények aránya is elenyésző.

Laparoszkóppal ma már olyan elváltozások is rutinszerűen megoldhatók, mint a mióma, endometriózis, PCO, méhen kívüli terhesség, vizelettartási zavarok, kismedencei összenövések, vagy a méh eltávolítás. Leggyakrabban alhasi panaszok, különböző nőgyógyászati problémák, illetve meddőség esetén javasolt a kismedence tükrözése.

Az alábbi linkeken konkrét betegségek laparoszkópos megoldási lehetőségeiről, a beavatkozás menetéről és várható gyógyulási esélyeiről olvashat.

Endometriózis eltávolítása laparoszkóppal
Mióma eltávolítása laparoszkóppal
Laparoszkópos méhetávolítás
Méhen kívüli terhesség megoldása laparoszkóppal

Mi történik laparoszkópia során?

A laparoszkópos műtéteket altatásban végzik, átlagos időtartama a beavatkozás fajtájától és az elváltozás súlyosságától illetve az operatőr jártasságától is függ.

A beavatkozás során először gázzal feltágítják a kismedencét, hogy az optikai eszközök számára jobban vizualizálható legyen a hasüregi tér. Ezután 3-4 kis metszést ejtenek a hasfalon, amelyeken keresztül optikai műszert illetve mikrosebészeti eszközöket juttatnak a hasüregbe. A diagnosztikai tükrözéssel egyidejűleg kisebb beavatkozásokra – polipok, miómák eltávolítására, összenövések oldására - is sor kerülhet.

A laparoszkópos beavatkozások után jóval gyorsabb a felépülés, mint a nyitott műtétek után. Laparoszkópiát követően általában két napos kórházi bent fekvésre van szükség. Ezután a páciens otthonába távozhat, majd néhány kímélőbb napot követően visszatérhet normál életviteléhez.


Orvosi Másodvélemény