Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00117
Belépés

Szakterületeink » Nőgyógyászat » Szülészet » Magzatvíz vizsgálat

Magzatvíz vizsgálat

A születendő gyermek egészsége mindenek fölött áll. Ön könnyen és gyorsan juthat orvosi másodvéleményhez, ha magzati fejlődéssel kapcsolatos kérdései, aggályai vannak.

Ne habozzon, kérdezni elemi érdekünk, főleg, ha a gyermek egészsége a tét!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Magzatvíz vizsgálat

Milyen célt szolgál a magzatvízvizsgálat?

A várandóság alatt a szülőket leginkább az a kérdés foglalkoztatja, hogy egészséges lesz-e születendő gyermekük? A genetikai szűrővizsgálatok segítségével a legismertebb genetikai és fejlődésbeli rendellenességek valószínűsége megbecsülhető.

A magzatvízvizsgálat (latinul: amniocentesis) során olyan veleszületett fejlődési, illetve genetikai eredetű rendellenességeket szűrnek ki, amelyek a magzat vagy az édesanya életét veszélyeztethetik.

A vizsgálat során a magzatvíz állagát, színét és mennyiségét vizsgálják, illetve genetikai vizsgálata is megtörténik, laboratóriumi körülmények között. Mivel a vizsgálat során már a magzat neme is megállapítható, ezért az esetleges nemekre jellemző, örökletes betegségek is prognosztizálhatóak.
A beavatkozás a terhesség 18. hetében történik, de szigorú előkészület mellett, hiszen a vetélés kockázata jelentős.

Hogyan történik a magzatvízvizsgálat?

A vizsgálat során a magzatot körülvevő magzatvízből nyernek mintát, az anya hasfalán keresztül, miközben ultrahanggal ellenőrzik a magzat elhelyezkedését az anyaméhben. A vizsgálat megkezdése előtt a hasfalat fertőtlenítik, majd egy hosszú tűvel a bőrön áthatolva a méhbe hatolnak és egy fecskendő segítségével megközelítőleg 15 ml folyadékot szívnak le. A magzatot körülvevő folyadékban megtalálhatóak a magzat bőrsejtjei is, ezért elvégezhetőek a genetikai vizsgálatok.

A beavatkozás után, a vetélés kockázatának csökkentése érdekében teljes ágynyugalomra van szükség legalább 24 órán keresztül. A beavatkozás pár percet vesz igénybe és inkább kellemetlen, mint fájdalmas.

Milyen rendellenességek szűrhetőek ki a magzatvízvizsgálattal?

A vizsgálat során több száz betegség, fejlődési rendellenesség szűrhető ki. A leggyakoribb kromoszóma rendellenességek a Down-kór valamint a velőcső-záródási rendellenességek (nyitott gerinc), valamint az Rh összeférhetetlenség. Fontos megjegyezni, hogy egy alaposan elvégzett ultrahang vizsgálat is kimutathatja mind a Down-kór, mind a velőcső-záródási rendellenességet.

Mikor indokolt a magzatvízvizsgálat?

A vizsgálatot minden esetben a kezelő orvos javasolja, amennyiben:

 • A kismama 35 év fölött vállal gyermeket (Down-kór kockázata magas),
 • A szülők valamelyikének genetikai betegsége diagnosztizált,
 • A szülők családjában előfordult ismert genetikai rendellenesség,
 • Korábban már volt genetikai, vagy fejlődési rendellenességgel született gyermek a családban,
 • A rutin vizsgálatok során felmerült, vagy ultrahanggal kimutatható fejlődési rendellenesség tapasztalható.

Hogyan tovább a magzatvízvizsgálat után?

Amennyiben a vizsgálat során pozitív eredmény mutatható ki, az orvos elmondja, hogy milyen gyógymódok, lehetőségek adottak a gyógyításra, illetve indokolt esetben a terhesség megszakítására is lehetőség van. Természetesen a szülő döntése, hogy az esetleges rendellenességgel együtt is kihordja és megszüli a babát, és így a rendellenesség felismerése után, tudatosan tud készülni a megváltozott életkörülményekre.

A magzatvízvizsgálat nem kötelező, de ha az orvos javasolja, annak oka van. Ezért fontos, hogy minden részletét, annak előnyét és a kockázatát is alaposan mérlegelje, beszélje meg orvosával. Célszerű más intézmények tanácsát is kérni.

A születendő gyermek egészsége mindenek fölött áll. Honlapunkon Ön könnyen és gyorsan juthat orvosi másodvéleményhez, ha magzati fejlődéssel kapcsolatos kérdései vannak.

Tegye fel őket bátran szakorvosainknak, ők készséggel adnak felvilágosítást az Ön konkrét problémájára!

 • Dr. Szakonyi Tibor

  Dr. Szakonyi Tibor

  Igazgató Főorvos

  Róbert Károly Magánklinika, Igazgatóság Elnöke

  Szakterületei: Szülészet-nőgyógyászat, Ultrahang diagnosztika

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     1972-ben kezdtem a pályámat, mint szülész-nőgyógyász szakorvos jelölt. A szakvizsgámat már a Róbert Károly kórházban kaptam 1977-ben és azóta ebben a kórházban dolgozom – a pálya minden szintjét végig jártam a segédorvostól a vezető főorvosig. 1983-ban tettem ultrahang licence vizsgát, azóta nagy jártasságot szereztem az ultrahang diagnosztika területén, mely most elengedhetetlen a napi működésben.

     Szinte valamennyi nőgyógyászati szakmai társaságnak tagja vagyok. Az elmúlt 39 év alatt több ezer gyermeknek segítettem a világra jönni. Neves tanáraimnak köszönhetően a nőgyógyászati műtétek szinte minden fajtáját megtanultam és alkalmaztam.

     A 2007-es egészségügyi reform kapcsán megszűnt az általam vezetett szülészet-nőgyógyászati osztály finanszírozása és így korábbi formájában történő működése, így – megvédve az ott dolgozó szakembereket és egy jól működő osztály létét - elhatároztam néhány munkatársammal együtt, hogy magán-ellátás formájában fogunk tovább működni. Egy kitartó szakmai összefogás eredményeképpen jött létre a most már virágzó Róbert Károly Magánklinika. Az intézet szakmai felügyeletét látom el, mint vezető főorvos, és emellett az ügyvezető igazgatói, később a Zrt. Igazgatóság elnöki feladatait is ellátom.

     Életpályámat meghatározza az elhivatottság, az alázat, a szakma tisztelete, a hozzáértés megszerzése, a páciensek érdekét szolgáló figyelem és gondosság. Négy gyermekem és négy unokám van.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete