Orvosi másodvélemény

belépés>>belépés !regisztráció

Méheltávolítás

Mikor van szükség méheltávolításra?

A méheltávolítás orvosi megnevezése a hysterectomia (hiszterektómia). Erre a radikális és sokszor rémületet keltő műtétre akkor kerül sor, ha a méhben valamilyen rendellenességet találnak, ami sem gyógyszeres kezeléssel, sem kisebb sebészti úton történő beavatkozással nem gyógyítható. Ilyen betegségek, elváltozások lehetnek: Méheltávolítás

  • méh kötőszöveti daganat (fibróma, mióma)
  • súlyos endometriózis
  • erős méhűri vérzés,
  • a méh nagyfokú anatómiai elváltozása (méhsüllyedés)
  • olyan mértékű cisztás megbetegedés, mikor a méhfelszín már nem látható
  • egyéb daganatos elváltozások.

A méheltávolítás során a méhet részben, vagy teljesen eltávolítják, függően a betegség jellegétől.

Milyen vizsgálatok előzik meg a méheltávolítást?

A méheltávolítás előtt szükséges a méh és a kismedence pontos anatómiai feltérképezése, az elhelyezkedés és a méret szempontjából. Ezek a vizsgálatok ultrahang és CT vizsgálatokkal történhetnek, de előfordulnak megelőző, feltáró műtétek is. Szükséges továbbá a műtéteket megelőző laborvizsgálat.

A méheltávolítás módszerei

A műtéti módszert minden esetben a nőgyógyász határozza meg az előzetes vizsgálatok és eredmények tükrében. Gyakran alkalmazzák a hagyományos nyitott hasi és hüvelyi beavatkozásokat, de egyre inkább elterjedt az endoszkópos operáció.

Az endoszkópos módszer sokkal kíméletesebb, és esztétikai szempontból is kedvezőbb, de ami a legfontosabb, hogy a műtéti beavatkozás kíméletességének köszönhetően a komplikációk aránya, illetve a lábadozás és a gyógyulás folyamata drasztikusan lecsökken.

Laparoszkópos méheltávolítás során a beavatkozás a hasfalon ejtett apró metszéseken történik. Első lépésben a méhtestet leválasztják a tartószalagoktól és kötőszöveteitől, majd az így szabaddá váló méhtestet egy speciális eszközzel, a hasüregen belül összeaprítják. Ezután a kisebb szövet darabokat a laparoszkópos munkacsatornán keresztül eltávolítják a hasból.

A laparoszkópos méheltávolításról bővebben a linkre kattintva olvashat.

A beavatkozás kétnapos kórházi tartózkodást és egy hét otthoni gyógyulást igényel – ellentétben a nyitott hasműtét hathetes táppénzes időszakával. 

Fontos, hogy a beavatkozás után rendszeresen jelenjen meg kontrollvizsgálatokon és bizonyos esetekben folyamatos gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.


Orvosi Másodvélemény