Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Gyerekgyógyászat » Újszölött- és csecsemőgyógyászat » Neonatológia

Neonatológia

Szeretne gyorsan, kényelmesen konkrét választ kapni kérdéseire és szívesen megkérdezne egy független szakembert?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Neonatológia

Neonatológia - más néven újszülött-gyógyászat - az egészséges és a rendellenességgel született újszülöttek kórtanával foglalkozik. A születést követően azonnal elvégzik az Apgar vizsgálatot, ami a születés előtti és utáni állapotot mutatja, és rövid, illetve hosszú távú képet ad a baba állapotáról.

A születést követően, a vitális vizsgálatok és állapot felmérés tovább folytatódik. A baba ekkor már az újszülött osztályra kerül és a szaknővér vizsgálja tovább.

Neonatológiai vizsgálatok

Légzés – a légzés gyakoriságát (normál érték a percenkénti 35-40 légzés ), minőségét és ritmusát (könnyű légzés, felszínes légzés, akadályozott, ritmusos, periodikus légzések) ellenőrzik.

Hőmérséklet – A normál testhőmérséklet 36 – 37 Co közötti érték. Újszülötteknél nagyon fontos az állandó testhőmérséklet megtartása! Ennek érdekében, naponta hőmérőzik a babát és a megfelelő öltözékre, illetve környezeti hőmérsékletre is ügyelnek.

Keringés – A megfelelő keringést a szívhang, illetve a bőrfelszín vizsgálatával ellenőrzik. A szívhang egyenletességét, tónusát illetve frekvenciáját, illetve a zörejeket vizsgálják, míg a bőrfelszín az esetleges nem megfelelő keringés következtében sápadttá, márványossá válik.

Vizelet és székletürítés – Fontos, hogy a születést követő első 24 órában megtörténjen az első vizelet és székletürítés. Amennyiben nem történik meg a székletürítés és vizelet sem, de kitapinthatóan telt hólyag, azonnali vizsgálat szükséges, ami kizárja a fejlődési rendellenességet, illetve a végbél elzáródását.

Hypoglykemia – Az egészséges újszülötteknél a vércukorszint > 2,6 mmol/l értéket mutat. Esetenként eltérés mutatkozhat, ha az édesanya cukorbeteg, illetve koraszülöttek esetében. Megfelelően beállított táplálkozással az esetek többségében a vércukorszint normalizálható.

Viselkedés – A túl görcsösen, hevesen, vagy éppen túl nyugodtan, ingerszegényen viselkedő babák esetében további vizsgálatok szükségesek az újszülött patológiai osztályon.

Neonatológiai szűrővizsgálatok

Hallás, látás - Újszülött korban elsősorban a hallásvizsgálat lényeges, mert a látást később lehet pontosabban ellenőrizni. A hallás meglétét már magzati korban is tapasztalhatjuk, ezért a motorikus reflexek bizonyos hangokra már biztosan kimutathatóak újszülött babáknál.

Csípőízület és neurológia – Az esetleges mozgásszervi elváltozásokat, fejlődési rendellenességet ellenőrzik. Eltérések, deformitások esetében további vizsgálatok szükségesek.

Anyagcsere – Vérvétellel ellenőrzik a szén-hidrát anyagcserét, a pajzsmirigyműködést és a hormonok esetleges rendellenességét, amelyek szervi elváltozásra is utalhatnak.

Ellátás

A neonatológiai ellátás során az újszülött a szükséges vitaminokat, védőoltásokat kapja meg.

Felkészítés

Miközben az újszülött kisbabán a szükséges vizsgálatokat végzik, az édesanya felkészül a táplálásra, szoptatásra. Azt gondolhatnánk, hogy ez a legtermészetesebb automatizált folyamat, viszont ez is előkészületeket igényel, amiben a szakápolók nagy segítségére lehetnek az anyának. Sok anyuka esik kétségbe, mikor az első anyatejes táplálás nehézkesen megy. Ne feledjük, hogy a kisbabának is meg kell tanulnia ezt a számára is néha fárasztó tevékenységet.

Mindezek mellett az édesanya folyamatosan felkészítést kap az otthoni ápolásra, gondozásra, amiben az osztályon lévő szakápolók és a védőnő, illetve a háziorvos is nagy segítséget nyújt az újdonsült családnak.

Orvostól orvosig járt problémájával és nem jutott egyről a kettőre?
Szeretne gyorsan, kényelmesen konkrét választ kapni kérdéseire és szívesen megkérdezne egy független szakembert?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

 • Dr. Gál Éva

  Dr. Gál Éva

  Gyermekgyógyász Főorvos, Részlegvezető Főorvos

  Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Kórháza

  Szakterületei: csecsemő és gyerek gyógyászat, neonatológia, alvászavarok

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végeztem tanulmányaimat Budapesten. A diploma megszerzése óta dolgozom a Madarász utcai Gyermekkórházban, a Csecsemő és Koraszülött Osztályon.

     Nagyon szeretem az újszülötteket, így a kórházi munkám, a beteg gyermekek gyógyítása mellett neonatológiai ellátást is végzek a Róbert Károly Magánklinikán, alakulása óta tagja vagyok a csapatnak.

     10 éve foglalkozom gyermekkori alvászavarokkal, vezetem a Madarász Kórház Alváslaboratóriumát. Az alvásmedicina igazi határterülete a gyermekgyógyászatnak, hiszen alvászavarokhoz vezethetnek a fül-orr-gégészeti betegségek, arc és koponyafejlődési rendellenességek, neurológiai, gastroenterológiai kórképek, etetési és szoktatási problémák.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete