Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00117
Belépés

Szakterületeink » Nőgyógyászat » Meddőségi kezelés » Petevezeték átjárhatósági vizsgálatok

Petevezeték átjárhatósági vizsgálatok

Ha további kérdései vagy kételyei vannak a petevezető átjárhatósággal kapcsolatosan, kérjen orvosi másodvéleményt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Petevezeték átjárhatósági vizsgálatok

Mire jók a petevezető átjárhatósági vizsgálatok?

A meddőségi kivizsgálás során, a pár hölgytagjánál az egyik elsődleges feladat a kismedencei viszonyok tisztázása, melyben a petevezető átjárhatósági vizsgálatok nyújtanak segítséget.

A kismedencei szervek - úgy mint a méh, petevezetők és petefészkek - megfelelő állapota elengedhetetlen a spontán teherbe esésnek, hiszen ezek a petesejt illetve hímivarsejt találkozásának színterei. Ezen szervek funkcióját feltétlenül látnunk kell a kivizsgálás elején, ezért a méh üreg és a petevezető állapotának feltárása elengedhetetlen.

A petevezető átjárhatósági vizsgálatok alapvetően azon az elven működnek, hogy a méhnyakon keresztül valamilyen kontrasztanyagot juttatnak a méh üregébe, majd a reproduktív szerveket kitöltő anyagot képalkotó módszerrel vizualizálják, s így diagnosztizálják a szervek állapotát.

Milyen petevezető átjárhatósági vizsgálatok léteznek?

Napjaink szakmai gyakorlatában a petevezető átjárhatósági vizsgálatokat háromféle eljárással végzik: 

 • HSG (hysterosalpingográfia): egy röntgensugár segítségével végzett beavatkozás
 • HYCOSY: kevésbé közismert bár sokkal kisebb megterheléssel járó, ultrahang segítségével végzett eljárás
 • Chromopertubatio: ez a módszer rendkívül nagy megterheléssel járó, műtéti beavatkozást igénylő eljárás.

HYCOSY(Hystero-contrast-sonography) eljárással a petevezetők és a méhüreg állapotának vizsgálata járóbeteg rendelés keretében történik és kb. három perces vizsgálati időt vesz igénybe. Ez az eljárás tekinthető jelen pillanatban a legmodernebb és legkíméletesebb alternatívának a petevezető átjárhatósági vizsgálatok között.

Az eljárás minimális fájdalomérzettel járhat, de sok páciens szerint fájdalommentes, mely nagyrészt annak köszönhető, hogy a beavatkozás nagyon kíméletes; a képalkotáshoz ultrahangot használnak és finom eszközöket alkalmazva térképezik fel a méh üregét és a petevezetők állapotát.

A HYCOSY eljárás lényege, hogy a hüvelyen keresztül egy vékony katétert vezetnek a méhbe, melyen át olyan anyaggal töltik fel a méh üregét, amely ultrahang által jól látható. Az eljárás során így jól diagnosztizálhatóak a méh üregét torzító elváltozások (myoma, polip, fejlődési rendellenesség, összenövés). A méh üreg feltöltése mellett az is látható, hogy az egyik, másik, vagy mindkét petevezetőn keresztül van-e kontrasztanyag kiáramlás, tehát átjárhatóak-e a petevezetők.

A HSG (Hysterosalpingographia) eljárás során a kismedencét röntgen sugaras képalkotó eljárással vizsgálják, mely a kismedencei nemi szervek számára lényeges röntgensugár behatást jelent. Előnye, hogy  jól mutatja a petevezetők állapotát, azonban hátránya, hogy a méh üregének megítélésében pontatlan. Vannak olyan polyp és myoma elhelyezkedések, melyeket az eljárás nem képes jelezni. A HSG kizárólag diagnosztikus eljárás, melyet a legtöbb kórházban OEP finanszírozottan el lehet végeztetni.

Képalkotás céljából mindenképpen előnyösebb ultrahangot használni röntgensugár helyett, mivel a röntgensugár – bár alacsony dózisról van szó – a petefészkeket és a méhet éri.

Milyen problémák kezelésében segít a petevezeték átjárhatósági vizsgálat? Milyen okok állhatnak a petevezető elzáródás hátterében? Mik a tünetek?

Petevezeték elzáródás legtöbbször visszatérő kismedencei gyulladásokat, felfázást és alhasi fájdalmat okozhat. Ha Ön ilyen tüneteket észlel, akkor ezek felhívhatják a figyelmet arra, hogy a petevezeték elzáródás áll fenn. 

A petevezeték elzáródásának leggyakoribb és ultrahanggal legjobban észlelhető módja az ún. hydrosalpings, vagy zsákkürt, mely a petevezető végénél lévő heges lezárást jelenti, amitől a petevezetőben felszaporodó gyulladásos folyadék zsákszerűvé tágítja, és ezáltal szünteti meg véglegesen annak funkcióját.

Amennyiben ilyen állapotot észlelünk, a további meddőségi kezelések előtt ezen hydrosalpings/zsákkürt műtéti – laparoszkópiás - megoldására van szükség, hogy a további teherbeesési képességet javítsuk.

A petevezeték elzáródás sok esetben a kismedencében korábban fennálló Chlamydia fertőzés következménye, ezért ha ilyen tenyésztési eredményt észlelünk, akkor ennek kezelésére mindig fokozott figyelmet kell szentelnünk. 

A petevezeték elzáródás lehet egyoldali és kétoldali, lehet végleges és átmeneti, lehet – műtéti úton - megnyitható és nem megnyitható. A kétoldali petevezeték elzáródás teherbe esési képtelenséget jelent, míg az egyoldali állapot esetén a teherbe esési képesség csak csökken, de nem szűnik meg. 

Amennyiben a kezelés kapcsán nem sikerül legalább egy átjárható petevezetőt kialakítani, úgy lombikbébi eljárást szoktak javasolni. Speciális esetekben van lehetőség laparoszkópia útján a lezárt petevezetők megnyitására is. Ezen eljárásokhoz sikerességét nagyban befolyásolja az orvos munkacsoport gyakorlottsága.

Ha további kérdései vagy kételyei vannak a petevezető átjárhatósággal kapcsolatosan, kérjen orvosi másodvéleményt!

 • Dr. Fülöp István

  Dr. Fülöp István

  Meddőségi és nőgyógyászati endoszkópos szakember

  Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrumának vezetője

  Szakterületei: endometriózis kezelés, lombik bébi eljárás, lézeres laparoszkópia

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     Orvosi tanulmányaimat Szegeden végeztem, majd ezt követően szülészet-nőgyógyászati szakmai alapismereteimet Veszprémben szereztem. 2001-ben tettem szakvizsgát, azóta foglalkozom specifikusan meddőségi kezeléssel és emelt szintű endoszkópos sebészettel.

     Tevékenységi köröm a korszerű meddőségi kivizsgálás és beavatkozások széles skáláját magába foglalja, úgy, mint asszisztált reprodukciós eljárások alkalmazása, minimál invazív nőgyógyászati endoszkópos sebészet (hiszteroszkópia, laparaszkópia), reprodukciós endoszkópos sebészet.

     Szakmai gyakorlatomat a budapesti Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumában szereztem, ahol a meddőségi kezelés teljes, Magyarországon elérhető palettáját elsajátítottam. Endoszkópos ismereteimet nemzetközi tanulmányutakon és európai hírű, nemzetközi szakemberek mellett szereztem meg.

     Jelenleg a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi és Endoszkópos részlegét vezetem, ahol a meddőségi kezelések széles palettáját – inszemináció, lombik bébi eljárás, reprodukciós sebészet – végzem. Endoszkópos készségem kiterjed számos meddőségi és nőgyógyászati kórkép kezelésére, úgy mint a petefészket épen megőrző ciszta kihámozás, a méhmegtartó myoma göb eltávolítás, szükség esetén endoszkópos méheltávolítás, súlyos endometriosis lézeres megoldása, méh pozíció javító műtétek, vizelet csepegés speciális megoldásai, illetve fejlődési rendellenességek korrekciója. Tudományos eredményeimet több hazai és nemzetközi szakmai lapban publikálták és számos hazai és nemzetközi kongresszuson ismertettem.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete