Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00117
Belépés

Szakterületeink » Nőgyógyászat » Meddőségi kezelés » Pszichés meddőség

Pszichés meddőség

A meddőség hátterében a legtöbb esetben valamilyen lelki tényező áll - ez akkor sem elhanyagolható, ha amúgy valamilyen szervi vagy hormonális rendellenesség is fennáll. Ezek lehetnek lelki traumák, félelmek, szorongások.

Ha Ön úgy érzi, szüksége van a témában segítségre, kérjen orvosi másodvéleményt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Pszichés meddőség

Milyen tényezők állnak a pszichés meddőség hátterében?

Egy új emberi élet elindulásának alapvető feltétele egy érett petesejt és egy termékenyítőképes hímivarsejt találkozása, egyesülése. Amennyiben ezen feltétel valamilyen zavar következtében nem teljesül, a várva-várt gyermekáldás elmarad.

A teherbeesési nehezítettség legtöbbször hormonális, vagy valamilyen szervi funkció zavarra vezethető vissza, de nem elhanyagolható azon esetek száma, amikor a párok látszólag teljesen egészségesek és orvosi értelemben nem detektálható olyan probléma, amely a meddőséget magyarázná. Az ilyen helyzetek mögött gyakran valamilyen pszichés tényező áll, olyan lelki ok, amely megakadályozza, hogy a kívánt terhesség bekövetkezzen.

A statisztikák szerint, a gyermekáldásra váró pároknál, 10-15% a pszichés meddőség, mint kiváltó tényező. Ezek a lelki okok állnak annak hátterében, hogy a megtermékenyülés elmarad, vagy ha be is következik, a megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni. Ezekben az esetekben a lelki okok többnyire tudat alatti aggodalmak, akár a párkapcsolatra vonatkozóan, akár az anyasággal kapcsolatban, de a párok családi háttere, szülőkhöz való viszonya is nagymértékben befolyásolni tudja a fogamzó képességet. 

Fontos továbbá azok a tényezők figyelembe vétele, ami miatt a szervezetünk és az agyunk azt gondolja, hogy „nem szabad gyermeket vállalni”. Ilyen lehet az alkati eltérés, akár a túlsúly, akár a túlzott soványság, anorexia is, ugyanis mind a két esetben a hormonháztartás felborul, és így a menstruációs ciklus szabálytalanná válik, adott esetekben, teljesen elmarad.

Mi a teendő pszichés meddőség esetén? Hogyan  kerekedjünk fölül a lelki aggodalmakon?

Vannak olyan esetek, amikor a pároknál történt alapos kivizsgálás után nem találnak olyan funkcionális zavart, szervi elváltozást, ami befolyásolhatná a megtermékenyülést és vannak olyan párok is ahol külön-külön a gyermekáldás létrejöhetne. Éppen ezért fontos, hogy a párok teljes összhangban, együttműködve a kezelőorvossal jöjjenek rá a probléma lelki okára.

Mivel a pszichés tényezők lényegesen befolyásolják a meddőségi kezelés hatásosságát is, minden pár kezelésében szerepet kell, hogy kapjon a pszichoterápia is. Az optimális meddőségi kezelések során, amennyiben a kezelőorvos és a páciens is úgy látja, érdemes bevonni pszichológus szakember segítségét, aki kisebb nagyobb rendszerességgel megpróbál pszichés stressz oldó tréningeket tartani.

A hormonális egyensúly fenntartásához szükséges szabályozó szerv az agyban található úgy nevezett hipotalamusz, amiből a kortikotropin felszabadító hormon (röviden: CRH) termelődik. Ez a hormon gátolja a teherbe esést stressz, éhezés, alultápláltság esetén is, hiszen jelzi az agyunknak, hogy a szaporodás megterhelő a szervezetünk számára, így a fogamzás nem lehetséges.

Szem előtt kell tartani azokat az eseteket, amikor a párok olyan alternatív gyógymódokkal, kezelésekkel próbálkoznak, amikről internetes fórumokon olvasva, sorstársaktól vagy irodalmakból gyűjtenek össze. Minél több és erőteljesebb a próbálkozás, az alternatív megoldásokba vetett hit, annál nagyobb lehet a csalódás, ami sok esetben depresszív állapotot is előidézhet.

Számos olyan eset is ismert azonban, ahol a terhesség végül akkor következett be, amikor a pár rendszeres terápia során szembenézett a problémákkal, sérelmekkel, és így a gátak feloldása után már spontán bekövetkezett a terhesség.

A témáról bővebben a következő linken olvashat: A meddőség lelki okai.

A meddőség hátterében a legtöbb esetben valamilyen lelki tényező áll - ez akkor sem elhanyagolható, ha amúgy valamilyen szervi vagy hormonális rendellenesség is fennáll. Ezek lehetnek lelki traumák, félelmek, szorongások.

Ha Ön úgy érzi, szüksége van a témában segítségre, kérjen orvosi másodvéleményt!

 • Dr. Fülöp István

  Dr. Fülöp István

  Meddőségi és nőgyógyászati endoszkópos szakember

  Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrumának vezetője

  Szakterületei: endometriózis kezelés, lombik bébi eljárás, lézeres laparoszkópia

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     Orvosi tanulmányaimat Szegeden végeztem, majd ezt követően szülészet-nőgyógyászati szakmai alapismereteimet Veszprémben szereztem. 2001-ben tettem szakvizsgát, azóta foglalkozom specifikusan meddőségi kezeléssel és emelt szintű endoszkópos sebészettel.

     Tevékenységi köröm a korszerű meddőségi kivizsgálás és beavatkozások széles skáláját magába foglalja, úgy, mint asszisztált reprodukciós eljárások alkalmazása, minimál invazív nőgyógyászati endoszkópos sebészet (hiszteroszkópia, laparaszkópia), reprodukciós endoszkópos sebészet.

     Szakmai gyakorlatomat a budapesti Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumában szereztem, ahol a meddőségi kezelés teljes, Magyarországon elérhető palettáját elsajátítottam. Endoszkópos ismereteimet nemzetközi tanulmányutakon és európai hírű, nemzetközi szakemberek mellett szereztem meg.

     Jelenleg a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi és Endoszkópos részlegét vezetem, ahol a meddőségi kezelések széles palettáját – inszemináció, lombik bébi eljárás, reprodukciós sebészet – végzem. Endoszkópos készségem kiterjed számos meddőségi és nőgyógyászati kórkép kezelésére, úgy mint a petefészket épen megőrző ciszta kihámozás, a méhmegtartó myoma göb eltávolítás, szükség esetén endoszkópos méheltávolítás, súlyos endometriosis lézeres megoldása, méh pozíció javító műtétek, vizelet csepegés speciális megoldásai, illetve fejlődési rendellenességek korrekciója. Tudományos eredményeimet több hazai és nemzetközi szakmai lapban publikálták és számos hazai és nemzetközi kongresszuson ismertettem.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete