Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Sebészet » Végbél sebészet » Székrekedés

Székrekedés

Tudta Ön, hgy a székrekedést 70%-ban a kismedencei izmok működési zavara okozza? Hagyjon fel a hashajtóval, inkább forduljon bizalommal neves szakorvosunkhoz, aki személyre szabott javaslatot ad az Ön problémájára.

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Székrekedés

Mi a székrekedés?

A bevitt táplálék emésztése egy folyamatos mechanizmus, a szervezetünk folyamatosan, éjjel-nappal végzi a dolgát. A szájüregből a megrágás, lenyelés után egy hosszú folyamat veszi kezdetét, aminek során a tápanyagok szétválasztódnak a salakanyagtól. A gyomorba került étel-ital egy erősen savas közegbe kerül, ahol az emésztőnedv a táplálékkal összekeveredve segíti elő az emésztést.

A gyomor tartalma első lépésben a vékonybélbe kerül és itt a bélfalon keresztül a legértékesebb tápanyagok felszívódnak és a vérkeringésbe kerülnek. A vékonybélből az izmok hullámszerű mozgása juttatja tovább a táplálékot a vastagbélbe, ahol a maradék tápanyag és folyadék kerül kiválasztásra és felszívódásra. A vastagbélben viszont már nem találhatók emésztőnedvek, itt a természetes körülmények között élő baktériumok veszik át ezt a szerepet és bontják le a salakanyagot, illetve elősegítik a még meg lévő tápanyag felszívódását. A visszamaradt salakanyag mozgatását itt is az izmok végzik, a végbélbe juttatják, ahol megfelelő körülmények között, széklet formájában távozik a szervezetünkből.

Normál körülmények között egy felnőtt embernek naponta van széklete, de még nem kóros, ha hetente csak háromszor van székletürítés. Abban az esetben, ha a széklet mennyisége kevés, csupán 20-30g körüli, ha kevesebb, mint heti háromszori székletürítés történik, vagy a széklet kemény, száraz, nehezen távozik a szervezetből, akkor székrekedésről beszélünk.

A székrekedés formái és okai

Az emésztés során visszamaradt salakanyag a belekből a vastagbélbe, majd a végbélbe a bélizomzat segítségével jut el. Abban az esetben, ha a bélizomzat működése nem megfelelő, vagy ha az emésztés során túl sok víz szívódik fel, a salakanyag túl lassan mozog és a székletürítés nem történik meg, vagy nem a megfelelő mértékben. Ilyenkor alakul ki a székrekedés.

A székrekedés akut, vagy krónikus és különböző formában jelentkezhet, ezért fontos figyelembe venni a különböző tényezőket:

 • Életkor; idősebb korban gyakoribb a székrekedés a mozgáshiány és az anyagcsere lassulása miatt. Kisgyerekeknél leginkább a szobatisztaságra szoktatásnál fordulhat elő, idegenkedve a WC használattól.
 • Táplálkozási szokások; a rostszegény étrend és a kevés folyadék bevitele okozhat problémát, mert ilyenkor a széklet besűrűsödik.
 • Életviteli szokások; a mozgásszegény életforma során az anyagcsere lelassul, és a belek mozgása is elégtelenné válik.
 • Hormonális tényezők; a változókor és a terhesség során is gyakrabban fordul elő székrekedés.
 • Környezeti tényezők; sok esetben egy új környezethez való alkalmazkodás során is előfordulhat, lelki tényezők, szorongás mellékhatásaként.
 • Betegségek; vannak olyan hormonális betegségek, amikor szintén bélmozgás elégtelenség alakulhat ki, illetve a tartós székrekedés súlyosabb betegség tünete is lehet, mint a vastagbél- vagy a végbélrák.
 • Gyógyszerek alkalmazása; sok gyógyszer mellékhatása is lehet a székrekedés, mint a depresszió, vagy a Parkinson-kór, illetve a székletlazító gyógyszerek tartós szedése, és sok esetben a nyugtatók alkalmazása is kiválthatja.

A székrekedés kezelése

Minden esetben keressünk fel szakorvost, hiszen a normális működéstől eltérő állapotról van szó, tartós fennállása komolyabb betegség tünete is lehet. A vizsgálat során székletminta leadása és vizsgálata is szükségessé válhat.

A kezelés első lépése a pontos kórtörténet, ami alapján felállítják a kezelési tervet. A báriumos beöntés során megtisztítják a beleket és szükség esetén colonoscopia alkalmazása is történhet, aminek során egy kamerával felszerelt rugalmas csővel nézik át a teljes bélrendszert. Sok esetben elég a táplálkozás és életmódváltás, illetve székletlazító gyógykészítmények alkalmazása.

Fontos, hogy pontosan kiderítsük a székrekedés okait, hogy a komolyabb problémákat elkerüljük, illetve a rossz közérzetünk oldódjon.

Ha Önnek végbél panaszai vannak és ezidáig nem kapott hathatós segítséget, forduljon bizalommal neves szakorvosainkhoz, akik az Ön konkrét kérdéseire személyre szabott válaszokat adnak.

Kérjen Ön is orvosi másodvéleményt itt!

 • Dr. Willner-Haring Péter

  Dr. Willner-Haring Péter

  Sebész Főorvos

  Sebészet Részlegvezető, Róbert Károly Magánklinika

  Szakterületei: általános sebészet, proktológia, kismedence sebészet

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

  1989-ben végeztem a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az esztergomi kórház sebészeti-baleseti sebészeti osztályán szerzett gyakorlat után a Telki Kórház sebészeti részlegének vezetője lettem 1999-ben. 2011-től a Róbert Klinikán látok el hasonló feladatot. Különleges érdeklődésem: laparoszkópos műtétek, háló beültetéses sérvműtétek, végbéltáji és kismedencei ambuláns kezelések és műtétek. A proktológiai ambuláns kivizsgálásban és kezelésben innovatív megoldásokat vezettem be. Elsők között végeztem Magyarországon laparoszkópos epeműtétet, vakbélműtétet, Longo féle végbélműtétet és több speciális gáttáji műtétet. A Magyar Sebész Társaság tagja, az MST Coloproctologiai Szekciójának vezetőségi tagja vagyok.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete