Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Gyerekgyógyászat » Újszölött- és csecsemőgyógyászat » Szoptatás

Szoptatás

Szeretne gyorsan, kényelmesen konkrét választ kapni kérdéseire és szívesen megkérdezne egy független szakembert?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Szoptatás

Amikor az újszülöttet világra segítik, sok helyen bevált gyakorlat, hogy egyből az édesanyja mellkasára fektetik. Ennek az azonnali kapcsolatnak nagyon fontos szerepe van a kisbaba természetes védettségének kialakulásában, hiszen az édesanya baktériumflórájával találkozik és így a makacsabb baktériumok már elkerülik és kialakul a védettség.

A szülét követő mellre helyezésnek pszichés szempontból is nagy jelentősége van, hiszen az anya-gyermek kapcsolat kialakulását is elősegíti, illetve az anyatej termelődést is nagy mértékben támogatja.

Az édesanya mellkasára helyezett újszülött ösztönösen az emlő felé kezd kúszni és ezzel az édesanya szervezetében oxitocin szabadul fel, aminek köszönhetően a tejelválasztás megindul. Az oxitocin felelős ezen túl az intenzív, átható szeretetérzésért is, amelyet az anyukák szoptatás során éreznek, és ami nagyban csökkenti a gyermekágyi depresszió kialakulásának valószínűségét is. Az oxitocinnak méhösszehúzó hatása is van, ennek tulajdonítható, hogy a szoptató anyukák gyorsabban visszanyerik szülés előtt alakjukat. Sok esetben azt tartják, hogy az újszülött megnyugtatásában is nélkülözhetetlen ez a mozdulat, hiszen a szoptatás során a baba megnyugszik, a szívverése normalizálódik és a légzése is kiegyensúlyozottá válik.

Amikor a baba már túl van az Apgar vizsgálaton, megfürdették és felöltöztették, célszerű minél előbb elkezdeni a szoptatást, hiszen még ha nem is tökéletes sokszor az anyatej tápértéke, az újszülött megnyugszik és úgynevezett előtejet, kolosztrumot „kap” édesanyjától. Vannak, akik az újszülött első védőoltásának is nevezik, hiszen A-vitaminban gazdag és az újszülött immunrendszerét erősíti. Fontos szerepet játszik a magzatszurok gyomorból való kiürülésében és a sárgaság megelőzésében is.

Szoptatás mennyisége, gyakorisága

Az egészséges újszülött az első 24 órában nem igényel különösebb táplálékbevitelt, mert normál körülmények között a születés előttről elegendő folyadékot raktároz a szervezete. A mellre helyezés mégis fontos a már ismertetett okok miatt, illetve a tejtermelés fokozása céljából.

A folyadékbevitel az első napon általában még csak 30-60 ml, míg a 3. napon már megközelítőleg 180 ml, majd a testsúly 1/6-a lesz a napi folyadékigény. A szoptatás gyakorisága is jelentősen változik, hiszen az első időben, még az anyukának és a babának is meg kell tanulnia az anyatejes táplálás e módját. A mai modern szemlélet szerint az újszülötteket célszerű igény szerint szoptatni.

A védőnő és a szakápolók nagy segítséget nyújtanak az anyukának a helyes szoptatás begyakorlásában, ezzel elkerülve az esetleges kellemetlenségeket, mint pl. az emlő berepedezettsége, vagy a mellgyulladás, illetve segítenek a helyes fejési technikák elsajátításában.

A szoptatásról bővebben sok hasznos információ olvasható a La Leche Liga honlapján.

Orvostól orvosig járt problémájával és nem jutott egyről a kettőre?
Szeretne gyorsan, kényelmesen konkrét választ kapni kérdéseire és szívesen megkérdezne egy független szakembert?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

 • Dr. Gál Éva

  Dr. Gál Éva

  Gyermekgyógyász Főorvos, Részlegvezető Főorvos

  Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Kórháza

  Szakterületei: csecsemő és gyerek gyógyászat, neonatológia, alvászavarok

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végeztem tanulmányaimat Budapesten. A diploma megszerzése óta dolgozom a Madarász utcai Gyermekkórházban, a Csecsemő és Koraszülött Osztályon.

     Nagyon szeretem az újszülötteket, így a kórházi munkám, a beteg gyermekek gyógyítása mellett neonatológiai ellátást is végzek a Róbert Károly Magánklinikán, alakulása óta tagja vagyok a csapatnak.

     10 éve foglalkozom gyermekkori alvászavarokkal, vezetem a Madarász Kórház Alváslaboratóriumát. Az alvásmedicina igazi határterülete a gyermekgyógyászatnak, hiszen alvászavarokhoz vezethetnek a fül-orr-gégészeti betegségek, arc és koponyafejlődési rendellenességek, neurológiai, gastroenterológiai kórképek, etetési és szoktatási problémák.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete