Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Nőgyógyászat » Szülészet » Terhességi vizsgálatok

Terhességi vizsgálatok

Kérdések gyötrik a terhesgondozásával kapcsolatosan?
Szeretne gyorsan, kényelmesen konkrét választ kapni kérdéseire és szívesen megkérdezne egy független szakembert?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Terhességi vizsgálatok

Miért van szükség a terhességi vizsgálatokra?

Hazánkban a terhesgondozás nem kötelező, de a gondozatlan terhesség súlyos problémákat okozhat a kismamának és a babának is, illetve a szociális támogatásokra is akkor jogosult a család, amennyiben a kismama, legalább 4 alkalommal megjelenik terhes gondozáson és ezt a vizsgálatok során az orvos dokumentálja!

Jellemzően a vizsgálatok a 24. hétig havonta történnek, a 25. héttől 2-3 hetente, majd a 36. héttől hetente kerül sor a vizsgálatokra. Amennyiben a kismama túlhordja a magzatot, a terminustól kezdődően már naponta célszerű az orvost felkeresni.

A rendszeres terhességi vizsgálatok eredményeként a magzati és az újszülöttkori halálozás aránya drasztikusan csökkent, illetve az anyai életkor előrehaladtával már speciális vizsgálatok is rendelkezésre állnak, csökkentve a veleszületett rendellenességek kockázatát, vagy időben történő szűrését. A soron következő vizsgálatokról a terhesgondozást felügyelő kezelőorvos és a védőnő ad tájékoztatást, a vizsgálatok eredményeit a kismama terhes gondozási kiskönyvébe vezetik bele. Ezt a könyvecskét a kismama a szülésre is magával kell, hogy vigye.

Ki végzi a terhességi vizsgálatokat?

A terhességi vizsgálatokat a nőgyógyász szakorvos végzi, de a terhesgondozásban szervesen részt vesz a háziorvos és a védőnő is. Vannak esetek, amikor más szakorvos bevonására is szükség lehet, pl. ha a kismamának valamilyen társbetegsége van, vagy a terhesség során lép fel probléma (pl. cukorbetegség, mozgásszervi probléma, stb).

A terhességi vizsgálatok időrendben:

Az első vizsgálat a terhesség megállapításánál kezdődik. Ez a menstruáció elmaradását követő héten már megtörténhet. Ilyenkor célszerű otthon egy terhességi tesztet elvégezni és a nőgyógyászt már a pozitív eredmény tudatában felkeresni.

Ebben az esetben a nőgyógyász szakorvos manuális vizsgálatot végez, tapintással valamint ultrahangos vizsgálattal igazolja a terhességet. Az első vizsgálat során az utolsó menstruáció idejét, illetve az ultrahangos vizsgálat eredményét figyelembe véve, megállapítja a terhesség korát, illetve a szülés várható időpontját.

Ezután a lakóhely szerint illetékes védőnő kiállítja az úgynevezett gondozási kiskönyvet, amit minden vizsgálatra vinni kell magával a kismamának.

Várható vizsgálatok:

Első vizsgálat, a terhesség megállapítása során, a nőgyógyász laborvizsgálatot kér, illetve a háziorvoshoz, a védőnőhöz és a fogorvoshoz irányítja a kismamát.

 • 10. heti vizsgálat: a nőgyógyász a laboreredményeket kiértékeli, hüvelyi UH vizsgálatot végez, valamint rákszűréshez kenetet vesz
 • 12. heti vizsgálat: ismét hüvelyi UH vizsgálat történik, illetve a nyaki redő ellenőrzése, ami a Down-szindróma kockázat elemzéséhez szükséges
 • 16. heti vizsgálat: Az úgynevezett AFP vérvizsgálat, amivel a magzat által termelt alfafötoprotein mennyiségét ellenőrzik. Ha a normális értéktől eltérő eredményt mutat a vizsgálat, az fejlődési rendellenességre utalhat.
 • 18. heti vizsgálat: Ultrahang vizsgálat és az AFP véreredményének kiértékelése.
 • 20. heti vizsgálat: Genetikai ultrahang vizsgálat, vérnyomás és testsúly ellenőrzése.
 • 24. heti vizsgálat: Gestatios diabetes, vagyis terhességi cukorbetegség vizsgálata. Ez a hagyományos terheléses cukorvizsgálattal történik.
 • 26. heti vizsgálat: Laborvizsgálat, testsúly és vérnyomásmérés.Elkezdődik a szülésre való felkészítés a légző gyakorlatok bemutatásával és a szülést könnyítő terhes tornával. Rh negatív kismamák esetében ellenanyagszűrés.
 • 30. heti vizsgálat: Általános állapotfelmérés, vérnyomásmérés.
 • 32. heti vizsgálat: a következő ultrahangvizsgálat
 • 33. heti vizsgálat: Általános állapotfelmérés, labor és ultrahangos vizsgálat
 • 36. heti vizsgálat: Laborvizsgálat, hüvelyváladék tenyésztés, CTG (magzati szívhang és a méhlepény állapotának vizsgálata)
 • 37. heti vizsgálat: Laborvizsgálat, vérnyomásmérés és NST ( magzati szívhang vizsgálat)
 • 38. heti vizsgálat: Laborvizsgálat, vérnyomásmérés és NST ( magzati szívhang vizsgálat)
 • 39. heti vizsgálat: Laborvizsgálat, vérnyomásmérés és NST ( magzati szívhang vizsgálat)
 • ! 40. heti vizsgálat: Laborvizsgálat, vérnyomásmérés és NST ( magzati szívhang vizsgálat) ASK ( magzatvíz vizsgálat)
 • ! 41. heti vizsgálat: Itt már kórházi ellátásra van szükség, folyamatos magzati szívhang vizsgálat, oxitocin terhelés, magzatvíz vizsgálat, és UH.

Természetesen a szakorvos a szülők kórtörténete alapján dönthet arról, hogy a szokásos vizsgálatokat kiegészítve, más szakorvosok bevonását is kérheti.

Orvostól orvosig járt problémájával és nem jutott egyről a kettőre?
Szeretne gyorsan, kényelmesen konkrét választ kapni kérdéseire és szívesen megkérdezne egy független szakembert?

Kérjen orvosi másodvéleményt itt!

 • Dr. Szakonyi Tibor

  Dr. Szakonyi Tibor

  Igazgató Főorvos

  Róbert Károly Magánklinika, Igazgatóság Elnöke

  Szakterületei: Szülészet-nőgyógyászat, Ultrahang diagnosztika

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

     1972-ben kezdtem a pályámat, mint szülész-nőgyógyász szakorvos jelölt. A szakvizsgámat már a Róbert Károly kórházban kaptam 1977-ben és azóta ebben a kórházban dolgozom – a pálya minden szintjét végig jártam a segédorvostól a vezető főorvosig. 1983-ban tettem ultrahang licence vizsgát, azóta nagy jártasságot szereztem az ultrahang diagnosztika területén, mely most elengedhetetlen a napi működésben.

     Szinte valamennyi nőgyógyászati szakmai társaságnak tagja vagyok. Az elmúlt 39 év alatt több ezer gyermeknek segítettem a világra jönni. Neves tanáraimnak köszönhetően a nőgyógyászati műtétek szinte minden fajtáját megtanultam és alkalmaztam.

     A 2007-es egészségügyi reform kapcsán megszűnt az általam vezetett szülészet-nőgyógyászati osztály finanszírozása és így korábbi formájában történő működése, így – megvédve az ott dolgozó szakembereket és egy jól működő osztály létét - elhatároztam néhány munkatársammal együtt, hogy magán-ellátás formájában fogunk tovább működni. Egy kitartó szakmai összefogás eredményeképpen jött létre a most már virágzó Róbert Károly Magánklinika. Az intézet szakmai felügyeletét látom el, mint vezető főorvos, és emellett az ügyvezető igazgatói, később a Zrt. Igazgatóság elnöki feladatait is ellátom.

     Életpályámat meghatározza az elhivatottság, az alázat, a szakma tisztelete, a hozzáértés megszerzése, a páciensek érdekét szolgáló figyelem és gondosság. Négy gyermekem és négy unokám van.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete