Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00117
Belépés

Szakterületeink » Sebészet » Hasi sebészet » Vakbélgyulladás

Vakbélgyulladás

Hastáji panaszai vannak és szeretne pontosabb képet kapni az állapotáról? Forduljon szakértőnkhöz és kérjen független orvosi másodvéleményt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Vakbélgyulladás

Mi a vakbél?

A köztudatban használt kifejezés ebben az esetben nem egészen pontos, ugyanis nem a vakbél (latinul: coecum) gyullad be, hanem a vakbél végén található féregnyúlvány (latinul: appendix veriformis). Ez a nyúlvány a bélfalhoz hasonló felépítésű, simaizomszövettel, nyálkahártyával. Mivel a fala nyiroksejteket tartalmaz, ezért az immunrendszernek is része.

Vakbélgyulladás okai

A vakbélgyulladás leginkább az elzáródás miatt következik be, amit okozhat idegen test, bélsárkő, vagy daganat. Ilyenkor a féregnyúlványban pangás alakul ki és az fokozatosan begyullad. Amennyiben nem kezelik azonnal a gyulladást, a nyúlvány begennyesedik és a bélfal elhalásához is vezethet.

Vannak esetek, mikor a vakbélgyulladás fertőzéses megbetegedés, vagy felső légúti fertőzés következtében alakul ki, ilyenkor a kórokozók a nyirokkeringés útján jutnak el a féregnyúlványig.

Vakbélgyulladás tünetei

A tünetek nem minden esetben jellemzőek és egyéb más betegségre is mutathatnak. Célszerű tehát minden esetben figyelni a következőkre:

 • rossz közérzet, étvágytalanság, megkeményedett hasfal,
 • hőemelkedés, láz, hányinger, hányás,
 • köldök, gyomortáji fájdalom, ami leginkább a jobb oldalra sugároz,
 • gyerekeknél hasmenés, míg felnőtteknél székrekedés jelentkezhet.

Vakbélgyulladás kivizsgálása

Az elsődleges vizsgálat a tapintásos vizsgálat, amit az orvos végez. A gyulladás következtében izomvédekezés lép fel és a hasfal feszes lesz. A laboratóriumi vizsgálatnál a vérben vörösvértest süllyedést, míg a vizeletben gennysejteket lehet kimutatni.

Műszeres vizsgálatok esetén a röntgen vizsgálat segíthet az esetleges téves, vesetáji betegségek kizárásában. Amennyiben a vakbélgyulladás ténye igazolódott, ultrahangvizsgálattal lehet meghatározni a vakbél és a féregnyúlvány állapotát és a gyulladás mértékét. Pontosabb képet ad a CT vizsgálat, a legpontosabb képet a hasüregi tükrözéssel érhetjük el. Ennek hátránya az altatás, amely megterhelést okoz a szervezetnek.

A vakbélgyulladás kezelése

A kezelés során a gyulladt féregnyúlványt műtéti úton eltávolítják, és antibiotikum kezelést írnak elő. A gyulladás következménye az esetleges gennyesedés, amikor a szervezetből a váladék eltávolítására van szükség. A műtét után teljes értékű életet élhet tovább a páciens.

Ha Önnek vagy hozzátartozójának vakbélgyulladásra utaló panaszai vannak és szeretne gyorsan, kényelmesen személyre szabott szakvéleményt kapni, forduljon szakértőinkhez és kérjen orvosi másodvéleményt!

 • Dr. Willner-Haring Péter

  Dr. Willner-Haring Péter

  Sebész Főorvos

  Sebészet Részlegvezető, Róbert Károly Magánklinika

  Szakterületei: általános sebészet, proktológia, kismedence sebészet

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

  1989-ben végeztem a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az esztergomi kórház sebészeti-baleseti sebészeti osztályán szerzett gyakorlat után a Telki Kórház sebészeti részlegének vezetője lettem 1999-ben. 2011-től a Róbert Klinikán látok el hasonló feladatot. Különleges érdeklődésem: laparoszkópos műtétek, háló beültetéses sérvműtétek, végbéltáji és kismedencei ambuláns kezelések és műtétek. A proktológiai ambuláns kivizsgálásban és kezelésben innovatív megoldásokat vezettem be. Elsők között végeztem Magyarországon laparoszkópos epeműtétet, vakbélműtétet, Longo féle végbélműtétet és több speciális gáttáji műtétet. A Magyar Sebész Társaság tagja, az MST Coloproctologiai Szekciójának vezetőségi tagja vagyok.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete