Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Sebészet » Végbél sebészet » Végbélrák

Végbélrák

A végbélrák egy agresszív tumor típus, de a korai felismerés és kezelés nagyban növeli a túlélési esélyeket! Ha Önnek olyan panaszai vannak, amik felvetik a végbélrák gyanúját, ne habozzon!

Kérjen orvosi másodvéleményt neves szakorvosunktól!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Végbélrák

Végbélrák: az agresszív tumor

Végbél rák (latinul: rectum carcinoma; carcinoma recti, kolorektális karcinóma) a végbélben található nyálkahártyán kialakuló rosszindulatú elváltozás. A kialakulásáért több tényező is felelős lehet, de minden esetben figyelembe kell venni a családi hajlamot.

A vastagbélrák előfordulási aránya világviszonylatban is rohamosan nő, Magyarországon is az egyik vezető daganatos halálozási ok a vastagbél és végbélrák; évente kb. 5000 ember halálát követeli. Előfordulása fiatal korban ritka, leggyakrabban 50 éves kor felett alakul ki.

A vastagbélrák előfordulása az egész világon rohamosan nő. Magyarországon ez a növekedés kiugró: míg ötven évvel ezelőtt tizenöt megbetegedés jutott 100 000 lakosra, napjainkban ez a szám ötvenkilenc, ezzel jelenleg a második leggyakoribb daganatos halálok hazánkban, a nem dohányzó emberek esetében pedig az első. Évente kb. 5000 beteg hal meg vastag és végbélrákban. A betegség fiatal korban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik, a vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, míg a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/daganat/253/a-vastagbelrak-es-tunetei

Mivel a végbél rák tünetei egyéb más betegségre is utalhatnak, ezért fontos a gyors és pontos diagnózis. A végbél rák a daganatos megbetegedések közül az egyik legagresszívabb és magas a halálozási aránya.

A végbélrák kialakulásának okai lehetnek:

 • helytelen táplálkozás (sok vörös hús, kevés rost! )
 • kórelőzményben polipok megjelenése
 • korábban már kialakult alhasi daganat (női- férfi nemi szervek daganatai)
 • családi halmozódás,
 • dohányzás, alkohol
 • epe problémák
 • vírusok, gyulladásos megbetegedések

Milyen tünetei lehetnek a végbélráknak?

Mivel a végbélrák tünetei egy laikus számára akár az aranyér betegségre is utalhatnak, sok esetben a páciensek várnak a vizsgálatokkal és nem tulajdonítanak jelentőséget a tüneteknek. Azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbi tüneteket tapasztalja:

 • székelés megváltozása, megszokott étrend mellett (hasmenés, tartós székrekedés)
 • véres, fájdalmas széklet
 • nem megszokott székletforma
 • puffadás
 • fáradékonyság
 • indokolatlan testsúlycsökkenés.

Ezek a tünetek utalhatnak polipra is, de a vizsgálat gyors és akár kézzel is kitapintható. A pontos diagnózis érdekében végbéltükrözés ajánlott.

A végbélrák kezelése

A végbél rák terápiás megoldása a rosszindulatú szövetek sebészi eltávolítása. A beteg szöveteken túl a hozzá tartozó nyirokcsomókat is eltávolítják, hogy a vérkeringéssel ne tevődjön át rosszindulatú sejt más szervekre. A műtét után kemoterápiás kezelésre van szükség, ezzel elpusztítva a még meglévő beteg sejteket.

A végbélrák esetében is nagy szerepe van a prevenciónak, fontos a rost dús étrend kialakítása, a sok C-vitamin, folsav, és kalciumfogyasztás. Mivel a végbélrák korai stádiumban történő felismerése esetén a gyógyulási esély magas, rendkívül nagy jelentősége van a szűrővizsgálatoknak.

A témáról bővebben itt olvashat: Végbélrák. 

A végbélrák egy agresszív tumor típus, a tünetek azonban utalhatnak más betegségre is, így nem mindíg veszik komolyan. Ha Önnek olyan panaszai vannak, amik felvetik a végbélrák gyanúját, ne habozzon!

Kérjen orvosi másodvéleményt neves szakorvosainktól, akik az Ön konkrét kérdéseire adnak személyre szabott válaszokat.

 • Dr. Willner-Haring Péter

  Dr. Willner-Haring Péter

  Sebész Főorvos

  Sebészet Részlegvezető, Róbert Károly Magánklinika

  Szakterületei: általános sebészet, proktológia, kismedence sebészet

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

  1989-ben végeztem a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az esztergomi kórház sebészeti-baleseti sebészeti osztályán szerzett gyakorlat után a Telki Kórház sebészeti részlegének vezetője lettem 1999-ben. 2011-től a Róbert Klinikán látok el hasonló feladatot. Különleges érdeklődésem: laparoszkópos műtétek, háló beültetéses sérvműtétek, végbéltáji és kismedencei ambuláns kezelések és műtétek. A proktológiai ambuláns kivizsgálásban és kezelésben innovatív megoldásokat vezettem be. Elsők között végeztem Magyarországon laparoszkópos epeműtétet, vakbélműtétet, Longo féle végbélműtétet és több speciális gáttáji műtétet. A Magyar Sebész Társaság tagja, az MST Coloproctologiai Szekciójának vezetőségi tagja vagyok.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete