Másodvélemény logo
Eddig ennyi esetben segítettünk:
00118
Belépés

Szakterületeink » Sebészet » Végbél sebészet » Végbélsipoly (fistula)

Végbélsipoly (fistula)

Tudta Ön, hogy a végbél sipolyra van megoldás a záróizom átvágása nélkül is? Forduljon bizalommal neves szakorvosunkhoz, aki személyre szabott javaslatot ad az Ön konkrét problémájára.

Kérjen Ön is orvosi másodvéleményt itt!

Másodvéleményt kérek
Ára: 7.500 Ft
?
Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
100% szakvélemény garancia

Az orvosi másodvélemény igénylés fizetős szolgáltatás:

Garantáljuk, hogy önnek semennyit sem kell előre fizetnie.

Ön csak akkor fizet, ha az orvosi másodvélemény beérkezett és már látja a rendszerben.

Garantáljuk, hogy, ha valamilyen okból kifolyólag mégis elkerülhetetlen a személyes orvosi vizsgálat, a másodvélemény árát az orvos beszámítja a vizit díjába, így ön nem kockáztat.

Mi a fistula?

Az analis fistula, más néven végbél sipoly, tulajdonképpen a végbél üregéből kiinduló rendellenes csatorna, nyílás, amely akkor alakul ki, amikor a végbélben található mirigyek elzáródnak. Ezek a mirigyek felelősek azért, hogy a végbél falát nedvességgel lássák el és ez által a székletürítés könnyebbé váljon. Amikor ezek a mirigyek elzáródnak és nem tud a nedvesség távozni, abban az esetben elkezd felgyűlni és igyekszik a bőrfelszín felé utat törni magának. A folyamat eredményeképpen általában tályog alakul ki.

Elhelyezkedését tekintve beszélhetünk alacsony illetve magas sipolyokról.

Az alacsony sipoly esetében a sipoly a végbélnyílás záró izomzatánál helyezkedik el, megközelítőleg 2-3 centire a végbélnyílástól. Nagyon problémát jelent, ha az úgynevezett magas sipoly esete áll fenn, mert ebben az esetben a sipoly már a végbél-záróizom felett helyezkedik el és a záróizom is sérül.

Milyen okok vezetnek a végbélsipoly (fistula) kialakulásához?

 • Vékonybélgyulladás, amely tovább terjed,
 • daganatos megbetegedés,
 • székrekedés, kemény széklet, vagy gyakori hasmenés,
 • mechanikai behatás, idegentest
 • gyakori beöntés.

A végbélsipoly (fistula) tünetei

 • legjellemzőbb a véres széklet, vagy más rendellenes váladék a székletben,
 • gyakori székelési inger,
 • a végbélnyílás körül seb jelentkezik váladékkal (alsóneműn észlelhető nyom),
 • végbél körüli bőrpír, viszketés,
 • egyéb fájdalmas és rendellenes állagú széklet,
 • illetve rossz közérzet, láz, fejfájás.

Hogyan történik a végbélsipoly (fistula) vizsgálata?

Minden esetben fizikai vizsgálat történik, majd egy szondával detektálják a sipoly keletkezésének helyét. Amennyiben a sipoly magasan helyezkedik el, úgy indokolt a vastagbéltükrözés, illetve a kontrasztanyagos vizsgálat is.

A végbélsipoly (fistula) kezelése

A legmegfelelőbb megoldás hosszútávon a sebészi beavatkozás, ami az alacsony fistula esetében egy egyszerűbb beavatkozás. Helyi érzéstelenítéssel egy kimetszés történik, esetleges korrekció.

A magasan, vagyis a végbél-záróizom felett elhelyezkedő sipolynál nagyobb beavatkozásra van szükség. Ebben az esetben fokozott kockázatot jelent a záróizom sérülése, ami akár maradandó problémát is okozhat. Az ilyen típusú végbél sipoly kezelése kórházi ellátást igényel.

A témáról bővebben itt olvashat: Végbélsipoly.

Ha Önnek végbél panaszai vannak és ezidáig nem kapott hathatós segítséget, forduljon bizalommal neves szakorvosainkhoz, akik az Ön konkrét kérdéseire személyre szabott válaszokat adnak.

Kérjen Ön is orvosi másodvéleményt itt!

 • Dr. Willner-Haring Péter

  Dr. Willner-Haring Péter

  Sebész Főorvos

  Sebészet Részlegvezető, Róbert Károly Magánklinika

  Szakterületei: általános sebészet, proktológia, kismedence sebészet

  Másodvéleményt kérek
  ?
  Az orvosi másodvélemény kérés díja egységes, 7.500 forint. A díj, egy téma/problémakör megválaszolását tartalmazza és csak akkor kell kifizetni, amikor a másodvélemény elkészült. Tehát az igényléskor Önnek még nem kell fizetnie. Minden további fejleményről, teendőről részletesen értesítjük e-mail-en keresztül.
  Ára: 7.500 Ft

  A szakorvos bemutatkozása

  1989-ben végeztem a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az esztergomi kórház sebészeti-baleseti sebészeti osztályán szerzett gyakorlat után a Telki Kórház sebészeti részlegének vezetője lettem 1999-ben. 2011-től a Róbert Klinikán látok el hasonló feladatot. Különleges érdeklődésem: laparoszkópos műtétek, háló beültetéses sérvműtétek, végbéltáji és kismedencei ambuláns kezelések és műtétek. A proktológiai ambuláns kivizsgálásban és kezelésben innovatív megoldásokat vezettem be. Elsők között végeztem Magyarországon laparoszkópos epeműtétet, vakbélműtétet, Longo féle végbélműtétet és több speciális gáttáji műtétet. A Magyar Sebész Társaság tagja, az MST Coloproctologiai Szekciójának vezetőségi tagja vagyok.

Hogyan kérhetek orvosi másodvéleményt?

Másodvéleményt kérek
A másodvélemény kérés menete